El líder del PSC, Miquel Iceta, als passadissos del Parlament
El líder del PSC, Miquel Iceta, als passadissos del Parlament

Iceta diu que serà una "aberració democràtica" si no és designat senador pel PSC

El líder del PSC alerta de les conseqüències: "El que sembres després ho reculls"

Actualitzat

El líder del PSC, Miquel Iceta, qualifica d'"aberració democràtica" la possibilitat que els independentistes impedeixin la seva designació com a senador autonòmic.

"Si no es produís estaríem davant d'una aberració democràtica que privaria el grup socialista del seu dret d'estar representat al Senat en l'inici de la legislatura."

Iceta ha confirmat, des dels passadissos del Parlament, que aniran al TC en cas que els independentistes bloquegin la votació al Parlament

"En aquest Parlament sempre s'ha acceptat que els grups podem escollir els seus representants i substituir-los amb total llibertat abans i després del 155. L'independentisme no ha tingut cap dificultat a votar persones com Xavier Garcia Albiol, Alícia Sánchez Camacho o Lorena Roldán, de Ciutadans. Per què? Perquè sempre hem respectat tots el dret de tots a establir la nostra representació al Senat. Per tant, seria trencar amb una tradició i, a més, vulnerar un dret.

Si s'acaba produint, la nostra intenció és portar-ho al Tribunal Constitucional ja que entenem que és una vulneració al dret a la participació política."

Abans, ha alertat de les conseqüències en una entrevista a La Sexta:

"Jo entendria que s'abstinguessin però arribar a l'extrem de vetar? Dificultaria molt les coses d'ara endavant. El que sembres després ho reculls."

 

En qualsevol cas, des del Parlament, Miquel Iceta s'ha mostrat tranquil davant dels periodistes i ha dit que encara és aviat per dir res definitiu. El líder del PSC ha afegit que la votació és aquest dijous i que a partir d'aquí caldrà prendre les decisions que es considerin oportunes. Tot i això, ell té clar que el que s'ha de fer és complir la llei.

"Jo confio. La votació és demà i per mi és demà el que importa: el que es digui i sobretot el que es faci. A partir d'aquí haurem de prendre les resolucions que siguin del cas amb un sentit o un altre, però no vull que sembli que volem mercadejar amb una cosa que considerem que és el nostre dret perquè ho diuen les lleis."

Iceta ha alertat també que no pensa entrar en negociacions amb Esquerra i Junts per Catalunya perquè, senzillament, els socialistes tenen dret a proposar qui vulguin a la cambra alta:

"Que Junqueras no pogués participar ahir en un debat electoral... Podem dir que hi ha un judici en marxa, que no els estant donant entrada a la Mesa del Congrés, poden dir moltes coses però la qüestió fonamental no és aquesta, la qüestió és que hi ha un dret del nostre grup i que ells produeixen un veto."

Iceta assegura que Pedro Sánchez està molest amb l'actitud dels independentistes i reitera que anirà al Constitucional si demà el Parlament frena la seva designació.

 


Sánchez:  "Estan vetant la convivència i la concòrdia a Catalunya"

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha manifestat que, amb el seu veto, els independentistes catalans estan "vetant la convivència i la concòrdia a Catalunya". Per Sànchez, amb el previsible veto, els independentistes demostren que "tenen por a dir que la independència no és la solució".

El líder del PSOE considera que la solució per a Catalunya està en la Constitució i en les vies estatutàries, i ha alertat que "per molt cordó sanitari, per molt veto" que intentin posar, els independentistes no podran amb els "anhels" dels pobles catalans i bascos a favor de la convivència i la concòrdia de tots els espanyols.

"El que fa és vetar la convivència, ea diàleg, l'entesa, i el que demostren és tenir por a les solucions, tenir por al diàleg, tenen por a dir als catalans que van creure en ells, que la independència no serà possible i que l'única alternativa es diu Constitució Espanyola i via estatutària, que és, precisament, la que defensa el Partit Socialista."

 

 


Cs votarà en contra d'Iceta

Ciutadans ha anunciat, de la mà del seu president Albert Rivera, que aquest dijous votarà en contra de Miquel Iceta com a senador, però ha afegit que no volen bloquejar el funcionament de la cambra a Catalunya.

"És la persona que representa el privilegi que el Partit Socialista vol concedir als nacionalistes (...). ha defensat indults, un referèndum per a la independència, i defensa un pacte amb els separatistes en lloc dels constitucionalises. Per això, votarem que no en el Senat però no bloquejarem el funcionament de la cambra."

I ha afegit:

"Iceta no és la persona adequada per liderar una cambra que ha de defensar la igualtat. El Senat és una cambra territorial però no per defensar referèndums ni indults, sinó per defensar la igualtat entre espanyols. Iceta és el garant que això no passarà."

 

Casado "tem" que Sánchez haurà d'acceptar "les contraprestacions dels independentistes"

En la mateixa línia, s'han pronunciat des del PP. Per Pablo Casado, Iceta no és el més adient per presidir la cambra alta i i "tem" que Sánchez haurà d'acceptar "les contraprestacions que els independentistes li estan posant sobre la taula".

"No és el més indicat per presidir la cambra legislativa i ara haurà de ser Pedro Sánchez el que aconsegueixi tirar endavant la seva candidatura i em temo que ara, amb les contraprestacions que els independentistes li posen sobre la taula, com sempre."

El líder del PP ha dit que els partits independentistes "no donen res gratis. Elsa Artadi ho va dir, ara ja no pagaran per anticipat, volen pagar al comptat" i per cada pas de Sánchez, ha criticat, caldrà acceptar una "contrapartida". Una cosa que considera "inadmissible per la democràcia espanyola".

ARXIVAT A:
PSCEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut