El president Quim Torra i Miquel Iceta, líder del PSC al Palau de la Generalitat
El president Quim Torra i Miquel Iceta, líder del PSC al Palau de la Generalitat
Barcelona

Iceta diu que calen vincles de confiança entre els dos governs per un diàleg profitós

Torra defensa un diàleg sense condicions sense renunciar al dret a l'autodeterminació que pertany al poble català

Actualitzat

La futura reunió entre el president de la Generalitat i el president del govern espanyol ha marcat la trobada entre Quim Torra i Miquel Iceta. Tots dos han coincidit en el desig que sigui aviat, i el líder socialista català ha descartat que des del PSC faci de mitjancer.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha explicat després de la trobada que ha durat una hora, que la reunió entre els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez ha d'establir els elements de confiança previs que permetin un diàleg profitós.

"Nosaltres no direm als presidents com s'han de comportar i abordar una cosa que no és menor, i és que dues persones que no es coneixem i representen dues institucions que han mantingut un enfrontament molt notable des de posicions polítiques molt diferents, com ha de començar el que esperem sigui un llarg camí que permeti assolir avenços i resultats."

 

"Entre els dos governs no tindrem una relació profitosa si no hi ha aquest reconeixement previ, primer de reconeixement mutu entre els interlocutors i després el reconeixement i respecte al marc legal vigent que, com sempre hem dit, a través dels mecanismes i majories necessàries pot canviar i evolucionar amb el temps."

 

 

La portaveu del govern, Elsa Artadi ha parlat en nom del president Torra després de la reunió, i ha dit que esperen la trobada amb el president espanyol, per establir un diàleg sense condicions i sense renunciar al dret a l'autodeterminació que pertany al poble de Catalunya.

"Escoltarem quina aproximació té el president Sánchez. El què ha dit el president Torra és que nosaltres volem diàleg sense condicionants, sense límits i això és el que farem. No pots anar a una taula de negociació condicionant les coses i a partir d'aquí a veure què vol dir.

Ara, també ho hem dit, el dret a l'autodeterminació no està en les mans del govern de la Generalitat manllevar-lo del poble català."

 

 

Iceta ha descartat que el PSC actui com a mitjancer en les negociacions que ha dit, pertoquen als dos presidents i als dos governs, però que no han de ser obstacle per treballar per "resoldre els problemes directes dels catalans".

"Seguirem treballant perquè els problemes que s'han anat acumulant al llarg de molts anys, les diferències, les discrepàncies polítiques que es mantenen però que no ha d'impedir treballar al servei dels catalans i del conjunt dels espanyols i resoldre els problemes pendents que afecten molts catalans i catalanes."

S'ha referit que, com a marc d'entrada per abordar els problemes concrets, la Declaració de Barcelona pot ser un punt de partida, a la qual, segons Iceta, Torra s'ha mostrat especialment interessat a afegir la discussió sobre les lleis recorregudes davant del TC, especialment les més socials com les de pobresa energètica i la d'emergència habitacional.

MIquel Iceta ha admès que no havia tracta Torra anteriorment i ha destacat que ha estat "una primera trobada francament molt, molt, molt cordial".

 

El president de la Generalitat ha obert la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris amb el PSC, després que Inés Arrimadas, de Ciutadans, ha declinat assistir-hi per la pancarta penjada al balcó de la Generalitat.

ARXIVAT A:
Quim TorraMiquel IcetaPSCProcés català
Anar al contingut