Miquel Iceta durant l'entrevista a "Els matins" de TV3
Miquel Iceta durant l'entrevista a "Els matins" de TV3

Iceta, disposat a negociar els pressupostos catalans si s'aproven els de l'Estat

ERC ha registrat aquest dimarts al Congrés l'esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta s'ha mostrat obert a negociar els pressupostos de la Generalitat si el PDeCAT i ERC permeten amb el seu suport l'aprovació dels comptes de l'Estat. El primer secretari del PSC ho ha dit, a "Els matins" de TV3, poc abans que Esquerra hagi registrat al Congrés l'esmena a la totalitat als pressupostos presentats pel govern del PSOE. El PDeCAT s'espera per presentar-la, pendent que Pedro Sánchez faci gestos amb els presos i amb el pla de diàleg que han proposat.

Davant d'aquesta posició de les dues formacions independentistes, Iceta s'ofereix a parlar dels números que s'han de presentar a la cambra catalana.

"Si hi ha més marge econòmic, i això implica aprovar els pressupostos generals de l'Estat, estem disposats a negociar els d'aquí."

El líder del PSC ha remarcat que el govern espanyol intentarà "fins a l'últim moment" obtenir el suport d'ERC i el PDeCAT després de recordar que es poden retirar les esmenes a la totalitat en qualsevol moment.

A l'entrevista a TV3, Miquel Iceta ha dit que veu possible un mediador neutral en les converses entre els governs, com reclamen els independentistes.

"Que hi hagi algú que doni fe del que es parla. Que digui: 'S'ha parlat d'aquests temes i s'ha arribat a aquests acords i aquests han quedat sobre la taula'. Això és possible. Això és una negociació que estan portant els dos governs. Pel que jo sé, s'està parlant de tot, i això també és una possibilitat, sí."

Des del PSOE, la seva portaveu al Congrés, Adriana Lastra, s'ha referit a aquesta qüestió dient que la figura del mediador plantejat per Iceta "no seria tant un notari com un coordinador."


Esmena a la totalitat d'Esquerra

 

Carolina Telechea, Joan Tardà, Gabriel Rufián i Joan Margall, aquest dimarts, al Congrés (EFE)


De moment, però, Esquerra Republicana ja ha entrat a la cambra baixa una esmena a la totalitat als comptes de l'Estat. Denuncien que Sánchez s'ha deixat portar per la dreta, no ha accedit al diàleg i no ha fet res amb la Fiscalia. El portaveu d'Esquerra al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha dit que ara és Pedro Sánchez qui ha de moure fitxa:

"La pilota és a la teulada del govern espanyol (···) Els ponts es comencen a construir pels dos costats. Nosaltres ho hem demostrat. A l'altra part no han començat les obres."

Tardà ha subratllat que ERC continuarà negociant...

"I si ara no és possible el diàleg, ho serà més endavant. Algun dia. Nosaltres estem disposats a resistir el que faci falta. Tard o d'hora s'haurà de negociar perquè ERC no desistirà en l'afany."


Torrent diu que Junqueras comparteix aquesta decisió


El president del Parlament, després de visitar Carme Forcadell i Dolors Bassa a la presó d'Alcalá-Meco, ha assegurat que Oriol Junqueras no només comparteix la presentació d'una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat, sinó que, com a president d'ERC, ha participat en la presa d'aquesta decisió. El republicà Roger Torrent ho ha explicat a la sortida de la presó:

"Oriol Junqueras participa en els debats i en les decisions (···) El que és preocupant és que es parli que l'única alternativa que es pot posar damunt de la taula és que la situació pot ser molt pitjor."

Torrent ha assenyalat que el que es debat ara "és una segona volta del debat de la moció de censura". Per això, ha afegit, cal saber "què vol Pedro Sánchez per a aquesta legislatura i com vol abordar el conflicte polític a Catalunya".

 

Carles Campuzano espera encara que Pedro Sánchez "mogui fitxa" (EFE)


El PDeCAT també ha anunciat una esmena, però es dona uns dies de marge per si abans de divendres arriba el reclamat gest de Pedro Sánchez respecte a presos, exiliats i pla polític. El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, confia que l'executiu espanyol faci un pas endavant. Són declaracions a Ràdio Euskadi:

"Jo espero que el govern, si de veritat té interès que comenci la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat, entengui que el PDeCAT no li pot entregar un altre xec en blanc. Ha de moure's. Per tant, jo, fins a l'últim minut, esperaré que el govern mogui fitxa."

 

Cs s'oposa a uns "pressupostos 'fake' que no es creu ningú"

 

Inés Arrimadas, aquest dimarts, a "El matí de Catalunya Ràdio"


Des de Catalunya, Inés Arrimadas ha refermat que Ciutadans votarà en contra dels pressupostos de l'Estat i ha preguntat quin sentit té que estiguin en mans de persones que volen marxar d'Espanya, en al·lusió a ERC i el PDeCAT.

En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", la cap de l'oposició al Parlament ha deixat clar el vot negatiu del seu partit:

"No donarem suport a uns pressupostos que volen acontentar els partits independentistes i que, a més, apugen els impostos. No són més socials, són uns pressupostos 'fakes' que no se'ls creu ningú."

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatMiquel IcetaInés ArrimadasPSCCsERCRoger TorrentPDeCAT
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut