Miquel Iceta arriba al comitè federal socialista que s'ha fet a Aranjuez
Aranjuez

Iceta defensa la immersió davant el PSOE i xoca amb alguns barons socialistes

Iceta alerta que el 155 no ha de servir per canviar el model lingüístic, mentre que García-Page i Lambán diuen que cal defensar i protegir el castellà

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta adverteix el govern espanyol que no es pot aprofitar l'article 155 per canviar el model lingüístic català a les escoles.

El primer secretari del PSC s'ha referit a aquest assumpte en arribar al comitè federal del PSOE, que es fa a Aranjuez. Iceta ha assegurat que no entén com el govern del PP ha aixecat ara aquesta polèmica en anunciar la possibilitat d'incloure una casella per elegir el castellà com a llengua vehicular en la matriculació del pròxim curs:

"No entenem com el govern espanyol ha aixecat aquesta polèmica. I més quan afirma que no té ni idea de com aplicar la que en teoria és la seva posició."

El líder dels socialistes catalans ha dit que, en aquesta qüestió, està "molt d'acord" amb el PSOE. Però el cert és que avui mateix, al comitè federal socialista, altres líders autonòmics del PSOE han manifestat opinions contraposades:

"Que Catalunya surti de l'esperpent"

El president d'Aragó, Javier Lambán, ha denunciat avui que el castellà està sent "injustament i il·legalment maltractat i postergat" a Catalunya i diu que aquesta situació "absolutament inacceptable" ha de ser corregida per l'Estat "més d'hora que tard":

"Crec que el castellà, com a llengua, està injustament i il·legalment maltractat per la Generalitat de Catalunya i il·legalment postergat a l'escola catalana. L'estat en matèria d'educació, com en moltes altres matèries, ha de tornar a Catalunya."

Lambán ha incidit que tots els polítics del país han d'intentar "per tots els mitjans" que Catalunya surti de l'"esperpent" i torni com més aviat millor a la normalitat.

"I quan parlo de normalitat no em refereixo només a la normalitat política, sinó també a la normalitat cultural i molt especialment a la normalitat educativa."


Lambán ha recordat la sentència del Tribunal Constitucional que estableix que el castellà és una llengua vehicular, igual que el català. El president aragonès diu que l'Estat ha de "tornar a Catalunya, de la qual fa molt de temps que se'n va anar", si es vol realment que "a mitjà i llarg termini no sigui un problema definitivament irresoluble". Per això exigeix al govern del PP exerceixi les seves competències sobre Catalunya.

L'intent fracassat del PP d'eliminar la immersió lingüística a les Balears

Protegir el castellà amb un pacte d'Estat

El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha comentat que el que es faci amb el castellà a Catalunya hauria de ser objecte d'un pacte d'estat i ha demanat que s'abordi el tema amb "serietat" tant a Catalunya com a les comunitats amb llengües cooficials.

Page diu que comparteix l'objectiu de "reflexionar i protegir" el castellà però considera que la proposta del PP d'un suposat canvi de model lingüístic respon a un "atac de nervis absolut", possiblement per la pujada de Ciutadans en les enquestes.

 

ARXIVAT A:
Article 155PSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut