El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant el ple d'investidura del 22 de març (ACN)
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant el ple d'investidura del 22 de març (ACN)

Iceta admet que Sánchez no vol un "govern de concentració" amb independentistes

El líder del PSC insisteix que un govern d'aquest tipus és "necessari", però el considera "inviable"

RedaccióActualitzat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, encara manté que un govern de concentració és necessari a Catalunya, però el considera inviable.

En una entrevista que publica aquest divendres a la seva pàgina web el diari "El País", Iceta ha explicat que, malgrat aquesta inviabilitat, li va semblar bé dir-ho perquè tard o d'hora caldrà fer-ho:

"La veritat és que avui, i a la llum del que estem veient i dels debats parlamentaris, és inviable i impensable, però en algun moment caldrà arribar a acords més enllà de les fronteres dels blocs polítics. Si no, aquesta situació es bloquejarà i no serem capaços de superar-la."

"Quines fórmules concretes prendran aquests acords, això, la veritat, és que ara és bastant incert, hipotètic i inviable, si parlem en termes de govern. Però, com a necessitat política per sortir del problema en què estem, a mi em sembla imprescindible."

"El màxim de partits possibles"

Iceta va dir aquest dilluns que consideraria "raonable" un govern de concentració "format pel màxim de partits possibles" per superar la situació de bloqueig a Catalunya:

"Els governs de concentració són per a situacions excepcionals, i no se m'acut una altra situació més excepcional que aquesta. Per tant, hi hauria aquesta possibilitat."

Però dimarts, el PSOE, per boca de la vicesecretària Adriana Lastra, es va mostrar radicalment contrari a aquesta possibilitat, i en el ple de dimecres aquesta proposta va desaparèixer del discurs d'Iceta.

Pedro Sánchez no el vol

A l'entrevista d'aquest divendres, Iceta revela que és al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, a qui el govern de concentració va semblar una proposta inviable:

Pregunta: "Va parlar amb Pedro Sánchez abans de proposar el govern de concentració?"

Miquel Iceta: "Parlo amb Pedro Sánchez cada dia i ell va considerar que era una proposta inviable i que algú podia interpretar que amagava una voluntat d'acord amb els independentistes."

Pregunta: "Imaginem que la seva proposta de govern fos possible. Creu que el PSOE acceptaria que el PSC governés amb consellers independentistes?"

Miquel Iceta: "Ja vam dir en campanya que no votaríem mai un president independentista, però imaginem-nos que, seguint la hipòtesi, Ciutadans estigués d'acord amb aquest govern. Sortiria el PSOE dient que no?"

Pel que fa a l'altra proposta, la de Catalunya en Comú-Podem de formar un govern d'independents amb el suport del bloc independentista i del PSC, Iceta ha dit que la formació que lidera Xavier Domènech sempre ha tingut més predisposició a ajudar l'independentisme.

També ha posat com a exemple els pactes de La Moncloa durant la Transició, que no van significar un govern de concentració però sí un gran acord polític.

ARXIVAT A:
PSCInvestiduraEleccions 21DProcés català
Anar al contingut