Lídia Heredia entrevista el líder del PSC a "Els matins"

Iceta admet contactes amb Pere Aragonès i diu que Torra no està a l'alçada

El primer secretari del PSC assegura que la relació del govern espanyol amb el president de la Generalitat està "molt tocada" i que no funciona la interlocució

RedacccióActualitzat

Dures paraules del líder del PSC, Miquel Iceta, cap al president Torra. Iceta ha dit que el president de la Generalitat "no ha estat a l'alçada dels fets" de les últimes setmanes a Catalunya. El primer secretari del PSC ha assegurat que la relació del govern espanyol amb el president de la Generalitat, Quim Torra, està "molt tocada" i que no funciona la interlocució.

El líder dels socialistes catalans ha defensat que Sánchez es limités a visitar els policies ferits en considerar que ara, a tres setmanes de les eleccions del 10N, no està habilitat ni en condicions d'obrir una "negociació política".

D'altra banda, ha admès que el fet que hi hagi líders polítics a la presó "dificulta però no fa impossible" trobar una solució.

En una entrevista a "Els matins" de TV3, Iceta ha assenyalat que hi ha hagut contactes amb el vicepresident, Pere Aragonès.

"És possible mantenir una relació amb el vicepresident i no amb el president."

 

Després, el vicepresident Aragonès s'hi ha referit dient que "prou d'excuses" i que Sánchez s'ha d'asseure amb Torra.

Condemna de la violència

Iceta retreu a Torra que no hagi volgut parlar amb els socialistes catalans abans que amb Pedro Sánchez. I ha insistit que no ha demanat que s'aturin els aldarulls i ho ha contraposat amb l'actitud de Carme Forcadell:

"Repeteixo, Carme Forcadell veu violència i plora. L'actitud del president de la Generalitat no ha estat aquesta. Crec que equivocadament, i sabem d'on venim: 'apreteu apreteu, feu bé d'apretar'."

 

Iceta ha admès que, ahir a la CNN, Torra va condemnar la violència, però li demana més.  

"No he sentit mai dir... --ell és el president de la Generalitat--  jo crec que hauria d'estar dient als violents "abandoneu els carrers, no malmeteu les nostres manifestacions, absteniu-vos de fer actes de violència", i això no ho ha fet. Diu 'no ens representa, el moviment independentista és pacífic', que és evident que ho és, però aquests dies que estem veient als carrers el que està passant, el normal és que el president de la Generalitat digui, no només "condemno el que ha passat", sinó que no s'ha de produir."

 

Cartes i trucades

Després de les paraules de Torra a la CNN i preguntat per si ara Sánchez hauria de tornar la trucada, Iceta ha explicat que ell no és Pedro Sánchez, però ha afegit que si el president de la Generalitat li truca, serà al Palau de la Generalitat "en 5 minuts".

Sobre si Sánchez pot negar una conversa telefònica a un president de comunitat autònoma com Torra, el líder dels socialistes catalans ha respost que el president català té "unes obligacions prèvies que no ha complert".

 

Relacions amb ERC

Iceta ha reconegut que les relacions amb ERC són millors que no pas amb Junts per Catalunya i que hi ha hagut contactes entre Pere Aragonès i la vicepresidenta Carmen Calvo.  

"Jo crec que hi ha hagut alguns contactes amb el vicepresident. Tinc relació institucional amb el president del Parlament, però jo amb l'últim dirigent d'ERC amb qui he parlat, ara deu fer 10 dies, va ser també amb Pere Aragonès."

El dirigent del PSC confia que si després de les eleccions del 10N hi ha un govern d'esquerres a l'Estat i un nou govern a Catalunya, es podrà trobar una solució.  

ARXIVAT A:
PSCPere AragonèsProcés catalàJudici procésMiquel IcetaPedro SánchezQuim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut