La muntanya de sal del Cogulló, a Sallent.
Els residus de les mines de potassa han creat una enorme muntanya de sal.
Sallent

Iberpotash invertirà 350 milions per millorar l'explotació a les mines de Súria

El pla preveu la construcció d'una planta de sal vacuum i una de potassa, i també una nova terminal al Port de Barcelona

RedaccióActualitzat

La multinacional ICL, propietària d'Iberpotash, ha preparat un pla d'expansió i millora de les mines de Súria, d'on extreu sal vacuum i potassa granular, amb una inversió total de 350 milions d'euros fins al 2017.

Aquesta inversió permetrà posar en marxa la segona fase del Pla Phoenix, projecte que estava congelat des de fa mesos després d'una sentència contrària del Tribunal Suprem. En aquesta segona fase s'invertiran 280 milions, que es destinaran a la construcció de dues noves plantes, una de sal vacuum i una altra de potassa granular, totes dues a Súria. No només això, sinó que es farà també una nova terminal al Port de Barcelona, d'una superfície de 7 hectàrees i 14 metres de calat, que hauria d'estar llesta el 2015.

D'aquesta manera, Iberpotash aconseguirà una producció d'un milió de tones de potassa i 1,5 milions de tones de sal vacuum. L'empresa "reafirma el seu compromís amb el desenvolupament industrial de Catalunya, però reclama la creació d'un marc jurídic i administratiu estable per a les seves inversions a fi de garantir que puguin executar-se en els terminis previstos".

I és que el president d'ICL Iberia i conseller delegat d'Iberpotash, José Antonio Martínez Álamo, va anunciar al juliol que l'empresa congelava la segona part' d'aquest pla d'inversions fins a "valorar" la sentència contrària del Suprem, que els obligava a presentar un espai de restauració de la muntanya de sal del Cogulló, a Sallent. Ara reclamen la creació d'un marc jurídic que afavoreixi els seus interessos i que els garanteixi estabilitat administrativa.

Des del ple de l'Ajuntament de Sallent, però, s'ha decidit no acceptar cap aportació econòmica d'Iberpotash "fins que deixi de col·laborar amb l'exèrcit israelià i explotar el mar Mort".

Anar al contingut