Londres

Iberdrola reduirà les inversions a Espanya per la política energètica del govern

La companyia ha manifestat així les seves discrepàncies amb la política energètica de l'executiu espanyol, amb la qual perd diners i, fins i tot, ha de plantejar-se tancar centrals, ha dit el seu president. La prioritat serà ara consolidar-se a l'estranger, sobretot a països amb legislacions "estables" com Mèxic, el Regne Unit o els Estats Units.

RedaccióActualitzat

Iberdrola ha anunciat que reduirà fins al mínim les inversions a Espanya. Ho fa com a conseqüència de les polítiques energètiques del govern de Mariano Rajoy, que fan que el negoci de la generació d'energia "perdi diners". El president d'Iberdrola, Ignacio Sánchez Galán, ha apuntat que el problema del sistema elèctric a Espanya i dels elevats preus de l'energia està a la part regulada i no en el cost o en el funcionament del mercat majorista.

La prioritat de l'empresa ara serà consolidar la presència a l'estranger, en la línia del que ja han estat fent. "Som més britànics, americans i mexicans que espanyols", ha dit Sánchez Galán, en referència al pes de cada negoci en els comptes de l'empresa. Iberdrola ha defensat que ha invertit més de 22.000 milions a Espanya des de la seva arribada el 2001, però ara mateix el benefici és menor que abans i això és "difícilment explicable als accionistes".

Com a mostra d'aquest allunyament, la companyia ha presentat els seus resultats i el seu pla d'inversió a Londres. Fins al 2016, Iberdrola invertirà 9.600 milions, que es distribuiran a països amb "marcs regulatoris estables, predictibles i amb perspectives de creixement". El Regne Unit, l'Amèrica Llatina o els Estats Units en seran els principals beneficiaris. Espanya només rebrà un 15 per cent, que es destinarà a manteniment.

El president d'Iberdrola ha dit ser partidari d'anar "a un model que reconegui tots els costos que tenen les centrals" perquè "la major part de la nostra flota de generació perd diners". En aquest context, ha avançat que es plantegen tancar algunes centrals que acumulen mesos sense funcionar ni una hora, un fet del tot "insostenible".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut