Madrid

Ibarretxe reivindica davant Zapatero el protagonisme del poble basc per definir el seu futur

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha rebut a la Moncloa el lehendakari, Juan José Ibarretxe, i han analitzat durant prop de dues hores l'escenari obert després de l'anunci d'alto el foc d'ETA. Durant la trobada, el lehendakari ha reivindicat el protagonisme del poble basc per definir el seu futur polític, a més de mostrar la seva total disposició al diàleg i a la col·laboració amb el govern espanyol per fer que l'alto el foc sigui irreversible. Zapatero, per la seva banda, ha defensat la necessitat de cautela, col·laboració i unitat de tots.

Actualitzat

El Consell de Ministres extraordinari sobre el "cas Marbella" ha modificat l'agenda del president del govern espanyol, que ha ajornat fins a tres quarts de dotze l'entrevista amb el lehendakari, Juan José Ibarretxe.

Ha estat la cinquena trobada dels dos líders i el que és més significatiu, la primera després de l'alto el foc d'ETA del 23 de març. Han estat dues hores en què Zapatero ha exposat al president basc la decisió de convocar el Pacte Antiterrorista amb el PP, la qual cosa, segons el govern, no va contra ningú ni vol excloure l'executiu basc. Ibarretxe, per la seva banda, ha insistit que el protagonisme en el procés de pau ha de ser el poble basc i ha defensat un diàleg multipartidista sense lideratges.

Zapatero, per la seva banda, ha reconegut el "protagonisme especial" de la societat basca en el procés que ara s'obre i ha garantit al lehendakari la seva disposició a compartir informació, objectius i un diàleg lleial amb totes les forces polítiques. El president espanyol, però, ha demanat a Ibarretxe cautela i col·laboració.

Després de reunir-se amb el lehendakari, Zapatero rebrà aquest dimecres el portaveu parlamentari de CiU, Josep Antoni Duran Lleida; i dijous, el secretari general d'ERC, Joan Puigcercós.

Anar al contingut