Vitòria

Ibarretxe diu que el recurs "suposa de fet la suspensió" de l'autonomia basca

El lehendakari Ibarretxe ha declarat que per ell la decisió del govern espanyol és tan greu que equival a suspendre l'autogovern d'Euskadi. Ibarretxe veu les institucions basques indefenses davant la "prepotència" de l'estat i diu que tirarà endavant amb els preparatius de la consulta, que està prevista per la tardor. Per això, el govern basc vol que el Tribunal Constitucional prengui una decisió abans del 15 de setembre.

Actualitzat
Ibarretxe ha qualificat el recurs del govern espanyol davant del Constitucional contra la llei de consulta com "un atac directe a la nostra autonomia i suposa de fet la suspensió del nostra autogovern polític, deixant a les institucions basques indefenses". El lehendakari ha comparegut a Vitòria acompanyat pels consellers del seu govern PNB-EA-EB després que s'ha publicat la llei de consultes al BOPV i de conèixer que l'executiu espanyol ha presentat un recurs que en provoca la suspensió cautelar.

El lehendakari Ibarretxe ha centrat les seves crítiques contra el president Rodríguez Zapatero, que "ha executat la seva amenaça", en presentar el recurs en "una decisió extraordinària i desproporcionada" que "va en contra de les democràcies basca i espanyola". El lehendakari, que ha anunciat que no es farà enrere, s'ha tornat a mostrar convençut que la seva llei no és anticonstitucional ni il·legal com argumenta el govern espanyol, i ha afirmat que farà "una resposta adequada, serena i ferma davant d'aquest despropòsit democràtic". Ibarretxe, però, no ha donat més detalls ni ha concretat en què es traduirà aquesta resposta.

D'altra banda, ha demanat de forma contundent al TC que es pronunciï sobre la constitucionalitat de la llei abans del 15 de setembre, data en què segons el calendari previst pel lehendakari s'havia de convocar oficialment la consulta, per poder-la celebrar el 25 d'octubre, la data que va anunciar Ibarretxe.

Ibarretxe ha conclòs que Zapatero demostrava la seva prepotència en presentar un recurs que s'enfronta a la voluntat d'una llei aprovada pel Parlament basc i creure que ell sol podia aturar això.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut