Vitòria

Ibarretxe assegura que acata la decisió del Constitucional però no es pensa resignar

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha respost amb serenitat però amb fermesa a la decisió del Tribunal Constitucional de no permetre la seva consulta. El president del govern basc ha donat la seva versió dels fets després d'una reunió del tripartit a Ajuria Enea, a Vitòria. Ibarretxe ha assegurat que acaten la sentència, però no es pensen resignar. El lehendakari ha explicat que fomentaran un moviment social per defensar els drets dels bascos allà on calgui, en referència a les institucions europees. Tot i aquest missatge de tranquil·litat, el lehendakari no s'ha estat de criticar la decisió del Constitucional que ha qualificat d'"atropellament" i ha lamentat la politització de la justícia.

Actualitzat
La sentència del Tribunal Constitucional sobre la llei de consulta popular basca és un "atropellament democràtic" segons el lehendakari, Juan José Ibarretxe. El president basc, ha comparegut després que els magistrats decidissin per unanimitat declarar inconstitucional la consulta que pretenia tirar endavant el 25 d'octubre.

Ibarretxe ha recordat que l'estat espanyol ja els va negar el dret a decidir i ara els nega el dret a consultar al seu propi poble. El lehendakari considera aquesta decisió un absolut menyspreu cap al parlament basc i ha expressat els seus dubtes sobre la democràcia espanyola si tapa la boca al seu poble.

El lehendakari ha criticat contundentment la sentència i al mateix temps ha volgut oferir als bascos un missatge de serenitat però també de fermesa. Ibarretxe ha llegit una declaració amb l'explícit títol "acatem però no ens resignem" en la qual ha fet una crida a la societat basca a mobilitzar-se i denunciar Espanya al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. En el seu discurs, el lehendakari ha volgut mirar al futur i ha assegurat que fomentaran un moviment social per defensar els drets dels bascos allà on calgui.

Ibarretxe ha confirmat, a més, que "ha arribat el moment d'acudir a les instàncies europees". Tot i això, el tripartit basc deixa en mans dels partits denunciar la decisió del Constitucional al Tribunal d'Estrasburg, una iniciativa a la qual se sumaria després el govern d'Euskadi. Passi el que passi, el lehendakari es mostra optimista i recorda que el mateix dia que se sabia la decisió del Constitucional, el Tribunal d'Estrasburg emetia una sentència favorable al concert econòmic basc.

"No" a la consulta

En una decisió unànime, els onze jutges de l'alt tribunal van declarar inconstitucional la llei de consulta que va aprovar el Parlament basc. Els magistrats argumenten que només l'Estat pot convocar referèndums, i que la convocatòria que reclama Ibarretxe només es podria fer amb una reforma prèvia de la Constitució. Afegeix que, amb les actuals regles de joc, el procediment afectaria tot els espanyols, en pretendre que una part, els bascos, decidissin sobre l'estructura de l'Estat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut