Sant Sebastià

Ibarretxe anuncia una demanda contra Espanya davant el Tribunal Europeu de Drets Humans

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha anunciat que els partits del govern basc impulsaran una iniciativa ciutadana per demandar Espanya davant la UE si el Tribunal Constitucional anul·la la llei de consulta aprovada pel Parlament basc. En la roda de premsa posterior al primer consell de govern del curs polític, Ibarretxe ha explicat que els membres de l'executiu autonòmic presentaran "a nivell individual" demandes davant del Tribunal Europeu de Drets Humans perquè consideren que es vulneren drets fonamentals per impedir la consulta sobiranista al País Basc. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, creu que tot plegat respon a l'"estratègia" d'anar a "qualsevol lloc per generar notícia" i ha afegit que no cal ser "un geni en dret" per saber que la consulta és inconstitucional.

Actualitzat

El govern basc considera que els drets dels bascos es veuran vulnerats si el Tribunal Constitucional dictamina, com es preveu, en contra de la polèmica llei de consulta basca, una llei que l'enfronta amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. És per això que el tripartit basc ha decidit promoure una iniciativa ciutadana per demandar Espanya davant la Unió Europea "per haver vulnerat el Conveni Europeu de Drets Humans i Llibertats Fonamentals", en prohibir que la societat basca "es pronunciï".

El lehendakari ha explicat que l'estratègia que siguin els ciutadans i no el govern basc directament els que interposin el recurs es basa en informes jurídics que estableixen que la legitimitat d'acudir al Tribunal Europeu dels Drets Humans no és de les institucions basques, que formen part de l'estat demandat, sinó de les persones afectades per la decisió del Constitucional.

Així doncs, cadascun dels membres de l'executiu basc, inclòs el lehendakari Ibarretxe, formalitzaran la denúncia amb caràcter individual davant el Tribunal europeu, "perquè són els ciutadans els que estan legitimats per poder presentar aquesta demanda". Ibarretxe ha reclamat, a més, als partits polítics que siguin ells els que gestionin "amb il·lusió i força una iniciativa ciutadana" perquè els bascos puguin presentar aquesta demanda.

"La consulta és inconstitucional"

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha afirmat que tant el govern espanyol com el basc saben que el Tribunal Constitucional declararà la consulta basca d'inconstitucional i ha atribuït l'anunci d'Ibarretxe d'aquest dilluns a les ganes d'anar a "qualsevol lloc per generar notícia". Per Rubalcaba, fins i tot un estudiant "de primer de Dret" s'adonaria de la inconstitucionalitat del text.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut