País Basc

Ibarretxe acusa el govern espanyol i l'esquerra abertzale d'actuar amb irresponsabilitat i entorpir el procés de pau

El lehendakari basc s'ha mostrat preocupat per la marxa del procés de pau i ha retret al govern espanyol i a Batasuna que obstaculitzin la solució del conflicte en el seu discurs d'obertura del debat de política general al Parlament basc, just el mateix dia en què que es compleix mig any de l'alto el foc permanent de l'organització terrorista. Juan José Ibarretxe ha reclamat a l'executiu central el traspàs de les presons basques, que suavitzi la llei de partits i que es garenteixi la legalització de Batasuna. A la formació abertzale, Ibarretxe els ha exigit que controlin la kale borroka, que ha definit de "xantatge intolerable".

Actualitzat

Debat de política general al Parlament Basc, amb el procés de pau com a tema principal quan es compleixen sis mesos de l'alto el foc permanent d'ETA i moltes veus parlen d'un procés en crisi. El debat ha començat amb la intervenció de Juan José Ibarrretxe, que ha tornat a insistir en la necessitat d'impulsar una taula de partits completa, en què també participi la il·legalitzada Batasuna.

Després de destacar que el PP "ja ha manifestat públicament la seva oposició a totes les iniciatives dirigides a consolidar l'inicipient procés de pau", el lehendakari ha retret "la irresponsabilitat d'aquells que estan directament implicats a dur a bon port aquesta oportunitat" -en referència al govern espanyol i a ETA- per "posar pedres en el camí i generar confusió". Així, ha criticat que l'executiu de Zapatero no doni cobertura jurídica a Batasuna per garantir la seva legalització, que mantingui l'acual política penitenciària i que negui el dret a l'autodeterminació quan va dir que respectaria la voluntat dels bascos.

Per a la formació abertzale, Ibarretxe ha tingut també paraules de retret: diu que a banda de queixar-se que el procés està aturat, haurien de controlar la kale borroka, perquè tampoc no aporta res de bo i perquè és un "xantatge intolerable".

En qualsevol cas, Ibarretxe s'ha mostrat confiat que finalment quedaran al marge les actituds que bloquegen el procés: "Estic convençut que s'acabarà imposant la lògica més aviat que tard, perquè ningú està disposat a engegar a rodar en les primeres dificultats una aposta que tanta feina i esforç ha costat aconseguir. Però els actes de violència, la confusió, la perplexitat i la falta d'iniciativa no són ajudes, sinó obstacles que fan amainar el vent de la pau."

Com a solució, Ibarretxe proposa que Batasuna presenti uns nous estatuts i que el govern espanyol es comprometi a donar garanties jurídiques a la formació abertzale, ja sigui modificant aquells aspectes de la llei més difícilment defensables o bé mitjançant una altra fórmula d'interpretació jurídica prèviament pactada.

D'altra banda, el lehendakari sosté que la normalització política a Euskadi no pot estar supeditada al procés de pau, perquè "existeix un problema polític més enllà de la violència" que obliga els partits a "arribar a un acord que possibiliti l'exercici del dret a decidir de la societat basca i permeti trobar un marc de convivència entre Euskadi i Espanya". I amb aquest objectiu, Ibarretxe torna a posar sobre la taula el seu pla que "mentre no existeixi una altra alternativa amb més suport, continua sent un actiu a disposició de tots". El lehendakari sosté que és necessari abordar ja el diàleg multilateral per preparar la taula de partits i ha fet diverses propostes per incentivar la participació ciutadana en el procés, com la creació de fòrums municipals o l'establiment de canals de comunicació a través de les noves tecnologies. Tanmateix, ha cridat les associaons empresarials i els sindicats perquè estableixin com volen participar-hi.

El lehendakari ha conclòs que "resulta evident que ETA és qui té la obligació de no frustrar de nou l'esperança de la societat basca", però ha advertit que també existeix una responsabilitat política" de "contribuir a aplanar el camí i a eliminar els obstacles".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut