Seguiment de la vista de previ pronunciament des de la sala de premsa del Tribunal Suprem
Seguiment de la vista de previ pronunciament des de la sala de premsa del Tribunal Suprem

Possibles dates del judici del procés després que s'hagi partit en dos

David MelgarejoActualitzat

El Suprem ha decidit dividir en dos el judici del procés. I de retruc ha posat més signes d'interrogació a la pregunta que es fa tothom: i ara què? I sense respostes oficials, però sí oficioses, es comencen a perfilar algunes dades que val la pena tenir en compte.


Possibles dates: 29 de gener o 5 de febrer

Al Suprem res no canvia. A partir d'ara, les defenses de 12 dels líders sobiranistes tenen 10 dies per presentar els seus escrits; per refutar totes les argumentacions amb què els acusaven la fiscalia, l'advocacia de l'estat i Vox en les seves qualificacions del novembre.

Els escrits es presentaran al Suprem. Després el tribunal haurà de decidir quines de les proves presentades per les parts accepta per al judici. I un cop enllestit aquest tràmit farà un guió del judici.

Fonts de l'alt tribunal consideren que aquest procediment es pot allargar unes dues setmanes. Són les mateixes fonts que apunten que el judici podria començar a finals de gener. Amb dues dates possibles, 29 de gener o 5 de febrer. Tots dos dimarts, perquè la intenció del tribunal és fer tres sessions setmanals, de dimarts a dijous. Aquest judici podria arribar a durar dos mesos.


Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC)

Al TSJC comença ara tot un altre tràmit. Primer ha de rebre la part de la causa ja instruïda que afecta els cinc membres de la mesa i Mireia Boya.

El tràmit no és àgil, perquè s'ha de certificar cada un dels documents que es remeten. Així que d'entrada ja es retarda diverses setmanes la data de presentació d'escrits de defensa davant del TSJC. Un cop presentats, el procediment serà semblant al del Suprem: admissió de prova i guió del judici.

Però, a diferència del Suprem, aquest judici entrarà en una llista d'espera; perquè el TSJC sí que té altres casos per jutjar. Per tant, és molt probable que aquest altre judici es pugui celebrar setmanes o fins i tot mesos després del que es farà al Suprem. La data d'assenyalament al Suprem també dependrà de la disponibilitat dels advocats, ja que sempre tenen prioritat les causes on hi ha presos.


Els tribunals

Al Suprem, Manuel Marchena presidirà un tribunal de set membres que sentenciarà els 12 acusats que finament es queda aquest tribunal.

Són Junqueras, Forn, Rull, Turull, Sànchez, Cuixart, Romeva, Bassa, Forcadell, Mundó, Borràs i Vila. Amb les acusacions provisionals, tots ells s'enfronten a penes de presó. Uns per rebel·lió, d'altres per malversació.

Al TSJ, el tribunal el formaran tres magistrats. El president de la sala serà el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos. Però a més caldrà triar dos magistrats més de la sala civil i penal per jutjar els membres de la mesa.

Es triaran segons l'ordre de les normes de repartiment de casos que hi ha en aquest tribunal. En aquest cas, els tres magistrats hauran de decidir sobre el delicte de desobediència suposadament comés per Corominas, Guinó, Simó, Barrufet, Nuet i Boya. Un delicte –la desobediència al Tribunal Constitucional- que no implica en cap cas penes de presó; només d'inhabilitació.

Dues coses queden clares després de la decisió d'avui del Suprem. La primera, que ja no podrem parlar del judici del procés; sinó que haurem de fer-ho en plural: els judicis del procés. La segona: que tota aquesta causa es jutja a partir d'ara a dues velocitats diferents.

ARXIVAT A:
Judici procésProcés catalàTribunal Suprem TSJC
Anar al contingut