Hugh Orde
Hugh Orde
Entrevista en exclusiva a "Preguntes freqüents"

L'excap de Scotland Yard: "No vaig veure cap signe del que s'entén per rebel·lió"

És autor d'un informe sobre els esdeveniments del 20S i de l'1-O en què es conclou que hi va haver molt poca violència

RedaccióActualitzat

"Preguntes freqüents" ha entrevistat aquest dissabte Sir Hugh Orde, excap de Scotland Yard a Irlanda del Nord i agent de la Policia Metropolitana britànica especialitzat en ordre públic. És autor d'un informe sobre els esdeveniments del 20 de setembre i de l'1-O en què es conclou que hi va haver molt poca violència.

 

Segons ha explicat Òmnium Cultural, se li va demanar que fes l'informe i ell va acceptar amb la condició que havia de ser totalment independent.



A Sir Hugh Orde el va sorprendre que el Tribunal Suprem rebutgés el seu informe, que hauria ajudat a treure conclusions de valor.

 


Per Hugh Orde, el 20S va ser una jornada important, amb 40.000 o 50.000 persones que es van manifestar de manera pacífica i amb una policia que semblava no estar preocupada per la multitud concentrada.

 


Segons l'excap de Scotland Yard, el 20S, la resposta de la policia davant d'una multitud realment violenta hauria estat molt diferent.

 




Hugh Orde també ha opinat que els cotxes de la policia no havien de ser davant de la conselleria aquell 20S.

 

També ha explicat que deixar armes letals dintre els vehicles és imprudent i en el seu país seria una falta disciplinària greu.

 


El paper de Sànchez i Cuixart, segons Orde, era el de mantenir la calma dels manifestants i no pas incitar-los, i no troba cap relació entre ells i l'actitud dels manifestants.

 



La Guàrdia Civil, segons explica Hugh Orde, va poder entrar i sortir sense problemes de la conselleria el 20S.

 


Orde ha comentat que, l'1-O, els tres cossos de policia van tenir una tasca molt difícil i, segons ell, uns han de ser aplaudits i els altres criticats.

 



L'excap de Scotland Yard ha explicat que no hi va haver cap coordinació conjunta entre els cossos policials.

 

Orde també s'ha referit al fet que s'ha de fer servir l'us mínim de la força.

 


Segons Hugh Orde, la gent que va anar a votar l'1-O va oferir resistència passiva i el comportament de la policia en general va ser satisfactori, però en alguns casos hi va haver excés d'ús de la força per desallotjar la multitud concentrada. El va sorprendre la falta de policia mèdica i la falta de recopilació de proves.

 




Sir Hugh Orde ha conclòs la seva intervenció dient que, segons el seu informe, l'1-O no hi va haver rebel·lió a Catalunya. "Nosaltres vam veure un gran grup de ciutadans exercint el seu dret de protesta i la seva llibertat d'expressió de manera pacífica."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procés
Anar al contingut