Irene vaqué

HTC, Nokia, Samsung i LG, principals novetats del Mobile World Congress

El Mobile World Congress de Barcelona és l'aparador de la telefonia mòbil mundial i les grans marques ho aprofiten per presentar els últims models. Fent una ullada general al recinte, es podria dir que tots els camins porten a l'iPhone. Tot i que Apple és la gran absència de la fira, el disseny del seu dispositiu ha marcat i el sector s'ha abocat definitivament als telèfons tàctils. Gran part de les novetats, com les d'LG o Samsung, van en aquesta direcció, tot i que n'hi ha d'altres com l'N97 de Nokia o les últimes BlackBerry que, malgrat compartir-hi moltes coses, se'n desmarquen més. També han acaparat titulars HTC i Android, pels acords amb Telefónica i Vodafone de distribució a l'estat espanyol. I entre els noms propis han destacat el de Steve Ballmer, conseller delegat de Microsoft, amb l'anunci del Windows Mobile 6.5.

Actualitzat
L'ombra de l'iPhone és allargada. Els fabricants s'han inspirat en el dispositiu d'Apple i alguns no només no ho neguen, sinó que gairebé ho reivindiquen. És el cas d'LG, que ha admès que el seu Arena KM900 beu d'aquesta font, encara que hi ha afegit detalls propis, com la interfície 3D S-Class, el so "dolby surround" i els 40 GB de capacitat. La companyia coreana també ha mostrat a Barcelona el primer mòbil transparent del món, el GD900, i el telèfon rellotge tàctil GD910.

Qui tampoc nega la inspiració en l'iPhone és Acer, que ha mostrat els primers smartphones que posarà la venda gradualment a partir de finals de febrer, com el DX900, a preus que ronden els 400 euros, tot i que ja té enllestits prototips de futurs mòbils més econòmics. D'aquest marca en destaca la interfície en forma d'escriptori de tota la vida, on les fotos són en un marc, per accedir als contactes has de clicar en una agenda de paper i per saber el temps has de cliclar a la finestra. En els models professionals i altres de disseny són destacables les pantalles de 3,8 polzades.

Un altre dels dispositius que han centrat moltes mirades és l'HTC, tant el Dream com el Magic, o sigui, el que comercialitzarà Telefónica i el que es podrà obtenir amb Vodafone. Si Telefónica va filtrar la notícia abans del MWC, Vodafone va reservar l'anunci per a la segona jornada de la fira. Va aconseguir focalitzar l'atenció en el Magic, un mòbil amb pantalla tàctil QVGA de 3,2 polzades, intuïtiu i amb les aplicacions que Google proveeix des del Market, com el Google Maps, el Google Search o el YouTube.

D'entre l'oferta tàctil, Samsung hi ha presentat un model pensat especialment per als amants de la música. És el Beat Dj, que permet enregistrar i manipular sons, fins i tot fer "scratch" emulant els discjòqueis, passant el dit per sobre el disc reflectit a la pantalla, afegir-hi tota mena d'efectes i propulsar-ho a l'exterior (cosa que no agradarà gaire als que ja es queixen de la moda d'escoltar música pel mòbil sense auriculars) amb un amplificador dissenyat per Bang & Olufsen.

Plàstic reciclat i carregador solar pensant en el medi ambient

També és de Samsung el Blue Earth, possiblement l'aposta més destacada del sector a l'hora de respectar el medi ambient. Elaborat amb plàstic reciclat, procedent d'ampolles, i equipat amb un carregador solar, arribarà al mercat durant la segona meitat de l'any. Cal dir que el carregador ecològic implica tenir el mòbil carregant-se entre 10 i 14 hores, encara que la durada de la bateria després és equivalent a la d'una de les convencionals actuals i també admet la càrrega elèctrica, amb l'avantatge que pot aconseguir més energia estant endollat la mateixa estona que els seus predecessor.

Del Blue Earth també se n'han presentat els accessoris, que són prototips i no veuran la llum fins l'any que ve. Són una dinamo que es carrega anant en bicicleta i després es transforma en bateria per al mòbil, un carregador que agafa energia pressionant-lo amb la mà i que pot ser útil en cas d'emergència, i uns auriculars i mans lliures que funcionen amb energia solar.

Una companyia que ha optat per un disseny alternatiu és Nokia. L'N97 pretén ser una rèplica en miniatura del portàtil. De fet, l'empresa l'ensenya amb el teclat Qwerty, és a dir, el teclat convencional, i la pantalla en posició gairebé vertical, que llisca per sobre del teclat. Això permet que la pantalla sigui de 3,2 polzades. La memòria interna és de 32 GB. Aquest dispositiu costarà uns 500 euros i estarà disponible durant la segona meitat del 2009. L'altra novetat a Nokia és l'Ovi, la botiga virtual d'aplicacions per a mòbils.

També tindrà "marketplace" el nou Windows Mobile 6.5, amb el quals Microsoft pretén estendre als mòbils l'hegemonia que té a internet. El nou sistema operatiu per a mòbils inclourà el servei My Phone, que facilitarà la sincronització amb el PC. El gegant informàtic està decidit a potenciar la marca Windows Phones.

A Sony Ericsson, a banda de l'evolució dels models tipus Walkman, el més cridaner és l'Idou, el nom provisional d'un dispositiu amb una càmera de màxima resolució, de 12,1 megapíxels. I BlackBerry continua apostant pels teclats Qwerty i presenten novetats com la BlackBerry 9000, amb un processador de 624 Mhz, GPS i Wi-fi.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut