"Hospitals en lloc de fàbriques": La deshumanització de la sanitat a Alemanya, en campanya

El deteriorament afecta professionals i pacients des que el sistema sanitari universal s'ha transformat en una mútua concertada

Oriol SerraActualitzat

El sistema sanitari alemany va fer un canvi radical a finals dels 90. Fins aleshores encara existia una caixa única, és a dir, una entitat que centralitzava el sistema sanitari públic: l'AOK. Alemanya encara tenia un sistema sanitari universal semblant al CatSalut, en el cas de Catalunya, o a l'NHS, en el cas britànic. Però aquell sistema es va transformar.

L'AOK continua existint i ara ho fa com la mútua concertada més important d'Alemanya, però no està sola. Al país s'hi han multiplicat les anomenades caixes públiques, les quals es diferencien de les privades, però estan igualment subjectes a un sistema basat en la productivitat.

Tot plegat ha derivat en un deteriorament del sistema sanitari pel que fa al factor humà. Això afecta tant professionals com pacients. Els primers estan sobrecarregats d'hores extres, sobretot a l'àmbit hospitalari, i de desmotivació en el terreny de les cures i l'atenció mèdica. Els treballadors de residències i centres de dia se senten desmotivats i les noves generacions acaben renunciant a la vocació per les condicions salarials que saben que s'acabaran trobant.

Els segons, els pacients, són víctimes d'un sistema pervers que els acaba tractant com un producte en una cadena de muntatge. Des del principal sindicat del sector serveis d'Alemanya, Meike Jäger, una de les seves portaveus, explicava que tenen engegada la iniciativa "Hospitals en comptes de fàbriques".

Als hospitals el personal està sobrecarregat d'hores extres (CCMA)


Pitjor atenció a grans i discapacitats

La situació és especialment dramàtica en l'atenció a domicili o en la cura de persones grans o discapacitades. La manca de personal s'ha traduït en el tancament de les residències i els centres de dia. Les llistes d'espera són desesperants i aconseguir-hi una plaça es converteix en una cursa d'obstacles i també en una loteria.

Al centre de dia All, al barri berlinès de Rudow, el seu director, Hayri Saribas, ens explicava que ha hagut de recórrer a mitja família per poder disposar de personal. Les condicions ja no són interessants ni per als treballadors de l'Est d'Europa. Ara, fins i tot, ha fet venir dos nebots de Turquia que s'estan formant per poder començar a treballar.

L'atenció a la gent gran i discapacitats és la més afectada (CCMA)

Debat electoral

El problema també ha aparegut en campanya a les eleccions alemanyes, tal com ja va passar fa quatre anys, però els partits polítics no l'han prioritzat. Amb tot, val a dir que, a diferència de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), els partits situats al centre esquerra (SPD), a l'esquerra liberal (Els Verds) i a l'esquerra (L'Esquerra) sí que s'han mostrat partidaris d'una transformació radical consistent a crear una "assegurança ciutadana" que seria un retorn a la caixa única i a tornar a fer de la sanitat pública un dret universal i equitatiu per a tothom, en el qual el sistema públic i el privat deixessin de solapar-se amb la perversitat actual a Alemanya.

ARXIVAT A:
AlemanyaSalutEleccions Alemanya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut