Hospital Zendal de Madrid: 55 pacients ingressats en un centre de 170 milions d'euros

L'hospital, un dels símbols de la pandèmia a Madrid, té capacitat per a un miler de persones, però està pràcticament buit

Actualitzat

L'Hospital Isabel Zendal va erigir-se en un dels símbols de la pandèmia a Madrid. El govern d'Isabel Díaz Ayuso va presumir d'haver-lo construït en temps rècord, tot i que la inversió final va ser de 170 milions d'euros, el triple del que estava previst.

El centre –que va obrir com a hospital de pandèmies- va inaugurar-se a so de bombo i platerets, però amb protestes per la manca de personal i pels dubtes que va generar entre els experts sobre la seva utilitat.

Gairebé dos anys després d'inaugurar-se, l'hospital ja no acull pacients de covid i els seus 80.000 metres quadrats de superfície estan molt desaprofitats.

L'hospital té tres pavellons: un està buit, un altre s'està utilitzant com a espai de vacunació de covid –s'han punxat més de 2,2 milions de dosis- i ara també de verola del mico; i el tercer s'ha transformat parcialment en un centre de recuperació funcional.

Durant aquests últims dies, la mitjana d'ingressats ha estat de 55, majoritàriament persones que han tingut ictus o cirurgies que requereixen llargues recuperacions. De cara al futur, el Zendal podria acollir pacients de l'Hospital de la Paz, que està en obres.

Ho explica Rodolfo Romero, director mèdic del Zendal:

"El futur ens dirà quins usos podrà tenir l'hospital. Al Zendal hem après a adaptar-nos a les necessitats. És aviat per saber si el centre està desaprofitat o no. Estem contents amb el servei que oferim."

L'hospital té tres pavellons sense parets divisòries (CCMA)

"Per si revifa la covid"

Des de la direcció del centre expliquen que l'hospital està preparat per si tornessin a revifar els casos de covid. I afegeixen: "El seu ús en termes globals és relatiu, és com si penséssim que els bombers han d'estar tot el dia apagant incendis per dir que són rendibles".

Per a diversos partits polítics de l'oposició i per als sindicats, l'Hospital Isabel Zendal està molt desaprofitat i no se li ha sabut treure el rendiment que requereix una instal·lació que va costar 170 milions d'euros.

El sindicat UGT creu que el Zendal va ser un "aparador publicitari" d'Ayuso en plena pandèmia i que ara n'estan patint les conseqüències.

Així ho afirma Inma Martín, delegada d'UGT Sanitat:

"Aquest hospital va requerir una inversió elevadíssima, però es va gastar en els edificis. No hi havia personal suficient llavors, ni ara. Si volen que sigui un centre de recuperació funcional, com és que quasi no hi ha fisioterapeutes ni terapeutes ocupacionals?"

Davant la manca de personal que denuncien, Inma Martín afegeix: "Els edificis no cuiden, cuiden les persones."

Una de les opcions és que l'hospital evolucioni cap a un centre de recuperació funcional (CCMA)

Un espai versàtil, però amb poca intimitat per als pacients

Els pavellons del Zendal són tres grans naus de sostres alts i sense parets intermèdies. Les habitacions, que tenen envans de mitjana alçada, són per a 4 persones.

Pels gestors de l'hospital, aquesta versatilitat permet ara que el Zendal pugui tenir múltiples usos i que els seus usuaris "estiguin vigilats constantment" pel personal sanitari, explica la directora d'Infermeria, Isabel García.

Admet, això sí, que els pacients perden "una mica d'intimitat", tot i que "els professionals fan tot el possible per revertir-ho".

ARXIVAT A:
SalutInfraestructuresComunitat de MadridCovid-19Isabel Díaz Ayuso
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut