Manifestació contra la llei davant del Parlament, a Budapest aquest dilluns (Reuters/Marton Monus)

Hongria veta parlar d'homosexuals i trans a l'escola i els assimila als pedòfils

La nova llei del govern de Viktor Orbán suposa un nou pas en la seva deriva ultraconservadora i homòfoba

Judith Casaprima SaguésActualitzat

A Hongria, les pel·lícules de Harry Potter passaran a ser per a majors de 18 anys arran de la llei que aquest dimarts ha aprovat el Parlament a proposta del govern de Viktor Orbán; una llei que prohibeix "la representació" de l'homosexualitat i transsexualitat en espais públics.

El text no només afecta les pel·lícules que es consideri que fomenten l'homosexualitat --com Billy Elliot o Brigitte Jones, per posar-ne algun exemple--, sinó que, en realitat, i tot i que suposadament està pensada contra la pedofília, prohibeix exposar els menors de 18 anys a la pornografia i a qualsevol contingut que promogui o mostri l'homosexualitat o el canvi de sexe.

Això afecta la promoció de llibres on surti l'homosexualitat, s'impedeix parlar d'homosexualitat a les escoles i en cap programa educatiu, i tampoc permet cap publicitat que hi estigui relacionada. Per tant, els grups LGTBI no podran anunciar-se i companyies com Coca-Cola, que va fer una campanya a favor dels gais, veuran censurada la seva publicitat si toquen el tema.

La mesura ja s'ha comparat amb la llei de propaganda aprovada el 2013 a Rússia, i l'han denunciada no només grups LGTBI+, sinó també empreses nacionals i internacionals, com Google o VIaconCBS.  

El president hongarès, Viktor Orbán (Reuters/Bernadett Szabo)


Pla d'Orbán de cara a les eleccions

Difícilment la llei podia ser rebutjada al Parlament, ja que el Fidesz, el partit del govern, és majoritari a la cambra. Aquest és un pas més en l'agenda ultraconservadora que el partit d'Orbán fa de cara a les eleccions del 2022.

 

Més de 5.000 hongaresos van demostrar aquest dilluns que hi ha oposició a la política de Viktor Orbán, en una manifestació contra la llei davant el Parlament a Budapest. Sis partits a l'oposició conformen el front que vol derrotar Orbán a les pròximes eleccions per aturar la deriva ultradretana.

Els manifestants clamaven pel vot negatiu dels diputats a la llei que posa al mateix sac homosexualitat i pedofília. El president del Parlament i un dels fundadors del Fidesz, László Kövér, ja va comparar els homosexuals que volen adoptar amb pedòfils:

"Des del punt de vista moral, no hi ha cap diferència entre el comportament d'un pedòfil i els homosexuals que demanen el matrimoni i poder adoptar."


Orbán també havia dit que "Hongria és un país tolerant i pacient amb l'homosexualitat sempre que deixin en pau els nostres fills".

Així, el govern d'Orbán defensa la nova llei per "protegir el desenvolupament físic i mental saludable dels nens" i que determina que "només els grups aprovats oficialment" podran dur a terme classes d'educació sexual.


Un nou atac al col·lectiu LGTBI+

El projecte de llei "no té precedents a la Unió Europea" i "posa en perill la salut mental dels joves LGTBI+", asseguren en un comunicat cinc ONG, com l'Associació Háttér o Budapest Pride, de defensa dels drets homosexuals, i Amnistia Internacional. "El Fidesz, en prohibir els programes amb temes LGTBI+ a les escoles i els programes de sensibilització social, limitarà severament la llibertat d'expressió i els drets infantils", afegeixen.

Des de l'arribada al govern el 2010, Orbán ha tingut en el seu punt de mira el col·lectiu homosexual i li ha retallat els drets progressivament, alhora que ha fet créixer considerablement l'homofòbia al país.  

En la Constitució del 2011 es va determinar que el matrimoni era la unió entre un home i una dona, i impedia així qualsevol unió homosexual. L'any passat va prohibir que parelles del mateix sexe poguessin adoptar, després de l'escàndol de l'eurodiputat del seu partit enxampat en una orgia homosexual.

 

Durant la pandèmia, el govern també va prohibir que els transsexuals poguessin canviar de nom. Fins i tot un llibre infantil titulat "El país de les meravelles per a tots" per educar en el respecte cap a les minories va ser descrit pel govern com a "propaganda homosexual que hauria de prohibir-se a les escoles", un text que s'exclourà a partir de la llei.

 

El col·lectiu LGTBI+ està en el punt de mira del govern urtraconservador d'Orbàn (Reuters/Marton Monus)


Empreses perjudicades

Empreses hongareses i internacionals, com Google i ViacomCBS, condemnen també la nova llei. "El projecte de llei augmenta la discriminació i l'assetjament potencial contra persones LGBT + de totes les edats", han dit en un comunicat conjunt de We Are Open, una coalició d'empreses cofundada per Google, i Open For Business, un grup mundial de defensa de LGBT+.

"Això és profundament preocupant. A més d'afectar perjudicialment els empleats, promulgar aquest projecte de llei aniria en contra dels interessos de les empreses a Hongria."


La llei no només prohibeix qualsevol publicitat que es pugui relacionar amb l'homosexualitat, sinó que prohibeix l'aparició de persones del col·lectiu LGTBI+ a la televisió diürna. "Hi ha continguts que els nens menors de certa edat poden malentendre i que poden tenir un efecte perjudicial per al seu desenvolupament", segons el comunicat que l'Oficina Internacional de Comunicacions va remetre per tranquil·litzar les corporacions.

 

Peter Arvai, CEO de Prezi, una firma hongaresa de programari informàtic, es queixa que quan es va prohibir el canvi de sexe de les persones trans, van perdre personal i talent. "Quan contractem gent de l'estranger, no hi ha una entrevista en què no aparegui la situació política a Hongria", ha explicat. Això afecta l'expansió de l'empresa, que té oficines a Berlín, Riga, San Francisco i Dublín: "Hi ha un cost real perquè s'està creant un entorn de por i divisió, i això no era així el 2008", quan van fundar l'empresa, explica Arval.

 

La proposta de llei també ha rebut les crítiques d'un grup de legisladors de la Unió Europea. Les lleis de propaganda anti-LGBTI "a l'estil de Rússia no tenen cabuda a la nostra Unió", ha dit Marc Angel, copresident de l'Intergrup LGBTI de 154 membres del Parlament Europeu, en un comunicat enviat per correu electrònic.

ARXIVAT A:
Drets humansLGTBIQ+
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut