Kolontár

Hongria evacua els 800 veïns de Kolontár davant el perill d'un segon vessament tòxic

Hongria viu pendent que el vessament de residus tòxics de dilluns passat pugui empitjorar la catàstrofe natural que viu el país. Una altra part del mur del dipòsit amenaça de trencar-se i abocar a l'exterior mig milió de metres cúbics més de fang tòxic. Les autoritats han ordenat l'evacuació dels veïns que habiten a les zones més pròximes. Entitats mediambientals internacionals denuncien la gestió del govern hongarès i asseguren que els nivells de contaminació són més elevats del que diuen.

Actualitzat
Les pitjors previsions del govern hongarès, que una altra part del mur de la bassa tòxica cauria abans de dissabte al migdia, no s'han complert, però les autoritats continuen en alerta màxima. Diuen que, si el mur cedeix, mig milió de metres cúbics més d'aquest fang vermell s'escamparien sobre la zona afectada. El fang que hi ha dins la bassa és més dens, no causaria una riuada, i és menys contaminant. Tot i així, el govern ha evacuat els 800 veïns del poble de Kolontár, la població més afectada fins ara i d'on eren les set víctimes mortals causades pel vessament. I no descarta fer el mateix amb els 5.400 habitants de Devecser, l'altra població que se n'ha endut la pitjor part.

Les autoritats hongareses parlen d'un error humà, però no n'han culpabilitzat directament l'empresa que gestiona la fàbrica d'alumini responsable de la catàstrofe, que és propietat d'un milionari hongarès. Les organitzacions en defensa del medi ambient han passat a l'ofensiva: Greenpeace i World Wildlife Fund (WWW) adverteixen que els nivells de toxicitat als 42 quilòmetres quadrats afectats són més elevats del que diu el govern. L'WWF també denuncia que des del mes de juny la bassa ja tenia esquerdes.

El govern hongarès, de moment, ha aconseguit que la contaminació no arribi al Danubi. Tot just comença a gestionar la pitjor catàstrofe ecològica de la seva història: el nord-oest del país mai tornarà a ser el mateix.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut