Hong Kong va superar la primera onada de la Covid-19 amb mesures menys restrictives
Clients en el Mana Cafe de Wan Chai, a Hong Kong, el 14 d'abril (Reuters / Pak Yiu)

Hong Kong va superar la primera onada de la Covid-19 amb mesures menys restrictives

L'adopció ràpida de mesures de salut pública ha demostrat, segons els investigadors, que la transmissió de la Covid-19 pot ser continguda sense recórrer al tancament total

Xavier DuranActualitzat

Tests, control dels contactes, restriccions a les fronteres, quarantenes i canvis de comportament de la població han permès a Hong Kong evitar un brot important de SARS-CoV-2, segons un estudi publicat a la revista The Lancet Public Health.

Els investigadors creuen que això ha evitat el tancament total que han fet altres països, una mesura molt més disruptiva de l'activitat social i econòmica.

L'estudi l'ha dirigit Benjamin Cowling, de la Universitat de Hong Kong. Els resultats indiquen que el nombre reproductiu -la mitjana de persones a les quals un contagiat transmet el virus- s'ha mantingut al voltant d'1 des de primers de febrer. Les mesures es van implantar a finals de gener.

El 31 de març Hong Kong tenia 715 casos confirmats i 4 morts, en una població de 7,5 milions de persones -com la de Catalunya.

Les últimes dades indiquen que ha tingut 1.022 casos confirmats, però que no hi ha hagut més morts. Hi ha 533 persones que es consideren recuperades. Ha tingut 136 casos i 0,5 morts per milió d'habitants. Ha realitzat 131.786 tests, cosa que significa més de 17.000 per milió d'habitants.
 

Vigilància intensiva de possibles infeccions

Les mesures establertes a finals de gener incloïen vigilància intensiva de possibles infeccions, no només en la gent que arribava a Hong Kong, sinó també en la població local. Cada dia se'n feien uns mil tests.

S'imposava la quarantena tant als positius com a tots els contactes que aquella persona havia tingut des de dos dies abans. Es van habilitar campaments i edificis nous per a aquesta finalitat.

A més, tots els viatgers que arribaven de la resta de la Xina o d'altres països s'havien de quedar 14 dies a casa o en llocs habilitats.
Finalment, es van establir mesures de distanciament social, com tancament d'escoles i flexibilització de les feines.
 

Els autors es van basar, entre altres dades, en el nombre de casos confirmats i en enquestes telefòniques a la població adulta sobre els seus hàbits. Cowling comenta que altres governs podrien aprendre del que s'ha fet a Hong Kong:

"Implementant ràpidament mesures de salut pública, Hong Kong ha demostrat que la transmissió de la Covid-19 pot ser continguda de forma efectiva sense recórrer al tancament total, altament disruptiu, adoptat a la Xina, els Estats Units i països de l'Europa occidental."

Els autors reconeixen que no poden valorar l'efecte de cadascuna de les mesures de forma individual, sinó en conjunt. No poden dir, doncs, quines han estat més efectives.
 

Preparats des de la SARS del 2003

Una de les raons de l'èxit deu ser el canvi d'hàbits de la població. En l'última enquesta, el 85% dels adults deien que evitaven llocs amb aglomeracions i el 99% duia mascareta per sortir de casa.

L'ús de mascaretes va ser molt menor amb el brot de SARS del 2003, quan les utilitzaven el 79%, i encara menor amb la grip A del 2009, en què només un 10% les portaven.

Segons Peng Wu, investigadora de la Universitat de Hong Kong i coautora del treball, també s'ha observat una important disminució dels casos de grip:

"El declivi en la velocitat d'expansió en la grip el 2020 ha estat més ràpid que els anys anteriors, quan només es tancaven escoles. Això suggereix que les mesures de distanciament social i els canvis de comportament hi han tingut un impacte addicional substancial."

Un altre factor, segons Peng Wu, és que Hong Kong s'havia preparat molt bé després del brot de SARS del 2003 per si es produïa una altra epidèmia.

Entre les mesures preses hi ha la millora en la realització de tests i en la capacitat dels hospitals per tractar amb patògens respiratoris nous.

ARXIVAT A:
Coronavirus Hong Kong
Anar al contingut