Vaga amb incidents greus a Hong Kong i un ferit crític per trets de la policia
El moment en què l'agent dispara contra el manifestant (Reuters/Social Media)

Hong Kong: un policia dispara a un manifestant desarmat davant de les càmeres

Els manifestants han tornat a tallar carreteres i han aturat l'activitat de zones comercials de la ciutat

RedaccióActualitzat

Incidents greus a Hong Kong durant la jornada de vaga. Dos joves manifestants han quedat ferits per trets de bala disparats per un policia de trànsit de la ciutat, que s'ha despertat enmig d'un gran caos circulatori. Un dels ferits està en situació crítica i l'han traslladat a un hospital per operar-lo d'urgència. Ja fa més de cinc mesos que van començar les protestes impulsades fonamentalment per estudiants.

Els joves estaven dificultant el trànsit amb una acció a favor de la vaga i el policia ha disparat tres trets a molt poca distància dels membres del piquet, que actuava en una zona residencial de Hong Kong.

En el vídeo que s'ha difós es veu com l'agent travessa un carrer amb alguns manifestants caminant a prop d'ell. De sobte, el policia treu la pistola, es gira i agafa un jove que es resisteix i, tot seguit, dispara a l'estómac contra un altre home vestit de negre.

 


És la tercera vegada que els agents usen armes de foc per disparar directament contra manifestants des que va començar el moviment de protesta estudiantil a Hong Kong contra el govern de la ciutat i la influència de la Xina.

 

El manifestant rep el tret mentre un altre jove forceja amb l'agent que li ha disparat (Reuters/Social Media)

La policia immobilitza altres manifestants de la zona


Calen foc a un home després d'una discussió

Durant l'aturada, un individu ha calat foc a un home després d'una discussió política. Les imatges han aparegut a les xarxes socials.

L'home, que està greu, havia discutit amb diverses persones en un pont de vianants. S'havia queixat que interrompessin el servei de transport públic abans de cridar-los que també eren ciutadans xinesos. Una de les persones s'hi ha acostat, l'ha ruixat amb líquid inflamable i li ha calat foc. El ferit ha pogut apagar-se les flames i, tot seguit, l'han traslladat a un hospital.

Segons el diari local South China Morning Post, el ferit té cremades de segon grau en una tercera part del cos, especialment al pit i als braços.

La vaga general la van convocar per aquest dilluns cibernautes com a reacció a la mort, divendres passat, d'un universitari de 22 anys que va caure des d'un aparcament i va tenir lesions cerebrals greus en circumstàncies desconegudes durant una protesta fa una setmana. Els manifestants van culpar la policia, que va negar de manera rotunda tenir res a veure amb aquesta mort.


Una tensió que no s'atura

La vaga ha provocat una situació caòtica, amb problemes importants de trànsit en diferents punts de la ciutat. Agents antidisturbis s'han mobilitzat en diversos districtes de l'antiga colònia britànica. Després de l'incident dels trets, molts manifestants s'han concentrat a la zona cridant "assassins" als policies, que han acordonat els carrers pròxims.

Manifestants amb paraigües davant dels antidisturbis al centre de Hong Kong (Reuters/Tyrone Siu)

Un manifestant després que els antidisturbis llancessin gasos lacrimògens (Reuters/Tyrone Siu)

Entre els objectius policials hi ha també les universitats. En el campus de la Universitat Politècnica s'han llançat gasos lacrimògens, una situació que s'ha repetit després en altres campus universitaris, cosa que ha provocat la suspensió de les classes.

Els activistes han omplert els trens d'algunes de les parades de metro més cèntriques i han impedit que es tanquessin les portes. Algunes estacions s'han tancat i en altres hi ha retards. I molts dels carrers s'han bloquejat amb barricades.


Carrie Lam: "No faré concessions davant la violència"
 

Carrie Lam, aquest dilluns, durant la seva compareixença informativa (Reuters/Jason Lee) 

Des del govern, la seva cap, Carrie Lam, ha condemnat la violència que ha marcat l'aturada a la ciutat financera. Ha dit que d'aquesta manera no es resoldrà res ni s'aconseguirà que l'executiu "faci concessions polítiques" als manifestants.

"La violència no soluciona els problemes i només porta a més violència. Si algú té encara la il·lusió que una violència intensificada generarà pressió al govern per satisfer les anomenades demandes polítiques, ja puc dir aquí i ara clarament que això no passarà."

 

ARXIVAT A:
Hong Kong
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut