Hong Kong, amb política covid zero, registra la pitjor mortalitat pel coronavirus al món
Trasllat de cossos de difunts a contenidors refrigerats per la falta d'espai a les funeràries (Reuters/Lam Yik)

Hong Kong, amb política covid zero, té la pitjor taxa de mortalitat al món

De moment, no s'ampliaran les restriccions, però s'implanta un sistema d'autoregistre amb proves d'antígens ràpides

RedaccióActualitzat

Les autoritats sanitàries de Hong Kong estan desbordades per la covid. Només en les últimes 24 hores hi ha hagut 250 morts i 27.000 nous casos positius.

Les morts han augmentat, especialment entre les persones grans no vacunades, i durant la setmana passada la ciutat va registrar la xifra més alta de morts per milió de persones a tot el món, segons la publicació de dades Our World in Data.

Una foto que ha circulat per Facebook il·lustra el drama. Mostra una sala d'emergències de l'Hospital Reina Elisabet i s'hi veuen tres pacients al llit compartint espai amb les bosses on hi ha malalts que no han pogut sobreviure. Hong Kong Free Press ha afirmat que personal mèdic del centre els ha corroborat la veracitat de la imatge: 


Els pacients s'amunteguen i han corregut altres imatges de la saturació dels hospitals: 

Davant d'aquest ràpid creixement -els casos s'han multiplicat per 60 en el darrer mes i s'han desbordat els hospitals de la ciutat- el govern local ha implantat un sistema d'autoregistre de casos nous on els mateixos ciutadans poden informar dels resultats positius de proves ràpides d'antigen.

Vista des de l'aire de pacients en llits a l'exterior de l'hospital
Vista des de l'aire de pacients en llits a l'exterior de l'hospital, fa unes setmanes (EFE/EPA/Miguel Candela)

 

En primer terme, un camp per aïllar positius de covid a Lok Ma Chau, entre Hong Kong i Shenzen
En primer terme, un camp per aïllar positius de covid a Lok Ma Chau, entre Hong Kong i Shenzen (Reuters/Tyrone Siu)


Hong Kong no ampliarà les restriccions

Tot i el col·lapse del sistema sanitari, amb imatges recents de malalts atesos en hospitals de campanya o en llits al carrer, el govern de la ciutat financera ha descartat, de moment, ampliar les ja estrictes restriccions que s'estan aplicant i ha assegurat que mantindrà les mesures. La cap de govern, Carrie Lam, ha dit que tenen un marge limitat:

"Hem de ser molt curosos abans d'endurir encara més les mesures de distanciament social, i tenir en compte també la salut mental dels ciutadans."

Les reunions de més de dues persones, per exemple, ja estan prohibides, la majoria de llocs estan tancats, incloses les escoles, i les mascaretes són obligatòries a tot arreu, fins i tot quan es fa exercici a l'aire lliure.


Mesures ineficaces davant l'òmicron

Amb tot, Hong Kong ja ha arribat als 700.000 positius per covid, amb uns 4.200 morts, la major part en les últimes tres setmanes. La variant òmicron, més contagiosa, hauria estat el motiu d'aquesta pujada sobtada.

Davant la pandèmia, l'antiga colònia britànica ha seguit la política de covid zero de la Xina, que pretén frenar tots els brots tan aviat com apareguin, en lloc d'intentar conviure amb el virus.

Personal sanitari arribant a Hong Kong per fer front al brot de Covid
Personal sanitari arribant a Hong Kong per fer front al brot de covid (Reuters/Tyrone Siu)

Les fronteres de Hong Kong, per exemple, han estat pràcticament tancades durant aquests dos anys, amb molt pocs vols autoritzats a aterrar-hi.
Però tot i les mesures, la Xina va informar aquest diumenge que a diferents punts del país hi ha hagut un augment de casos de coronavirus, més del triple del dia anterior i el més alt en uns dos anys.

Per investigadors com Enric Álvarez, del BIOCOM-SC, és dubtós que es pugui contenir l'onada de l'òmicron a Hong Kong sense un confinament. 

 

Més unitats d'aïllament

Mentrestant, Hong Kong va obrir aquest diumenge el seu quart centre d'aïllament comunitari, amb l'objectiu de proporcionar més de 1.000 llits per a malalts de covid.

A més, la ciutat està construint, amb l'ajuda de les autoritats xineses, unes 90.000 unitats d'aïllament per allotjar persones amb símptomes lleus o sense símptomes.

Algunes ja s'han anat inaugurant per etapes i s'espera que estiguin enllestides en els propers mesos.

ARXIVAT A:
Covid-19
Anar al contingut