Francesc Homs, entrevistat a "L'oracle"
El portaveu del govern català, Francesc Homs.
Barcelona

Homs, sorprès que el govern espanyol pregunti ara a la UE sobre una Catalunya independent

"El mateix ministre d'Exteriors va dir dies enrere que la normativa internacional no permetia un procés d'aquestes característiques per a Catalunya. I ara resulta que ho han de preguntar", ha assenyalat el portaveu del govern en declaracions a Catalunya Ràdio.

RedaccióActualitzat
El portaveu del govern, Francesc Homs, considera desconcertant que el govern espanyol hagi demanat ara a la Comissió Europea que aclareixi la seva postura sobre un eventual procés d'independència de Catalunya. "Sembla que juguin al joc dels disbarats, a qui l'encerta, l'endevina", ha afirmat en declaracions al programa "L'oracle", de Catalunya Ràdio. Homs ha recordat que "el mateix ministre d'Exteriors va dir dies enrere que la normativa internacional no permetia un procés d'aquestes característiques per a Catalunya. I ara resulta que ho han de preguntar".

"Em tenen ben despistat, perquè fins fa poques hores sentíem per activa i per passiva que Catalunya no tenia recorregut si feia el seu camí en el si d'Europa. Això que era tan clar, ara han de preguntar a Brussel·les a veure si era així de clar", ha indicat.

Homs s'ha referit d'aquesta manera a l'escrit que el govern espanyol ha enviat a la Comissió Europea demanant-li que es pronunciï amb una sola veu sobre aquesta qüestió.

L'última opinió des de la CE va ser la de la comissària de Justícia Viviane Reding, que va defensar que Catalunya continuaria sent europea encara que s'independitzés. El discurs comunitari, però, no ha estat sempre clar, malgrat que el president de la comissió, José Manuel Durão Barroso, va afirmar que una hipotètica secessió s'hauria de resoldre "segons les lleis internacionals".

Les crítiques de Margallo al clam del Camp Nou són "no democràtiques"

En el mateix programa, Homs ha defensat que, en una Catalunya independent, s'haurien de mantenir com a llengües oficials el català i el castellà.

I ha considerat antidemocràtic que el ministre d'Exteriors hagi considerat que els crits independentistes al Camp Nou durant el clàssic han donat una "mala imatge" d'Espanya. "Si alguna cosa es va veure i viure ahir, va ser una expressió pacífica i democràtica de la gent que hi havia allà. El senyor Margallo hi pot estar d'acord o no, però dir que això perjudica és un actitud no democràtica", ha assenyalat el portaveu.
Anar al contingut