Homs denuncia que el govern espanyol obligarà TVC a tancar la meitat de canals
Caldria "renunciar a l'alta definició, que és el que ens permet ser competitius", segons el portaveu
Homs denuncia que el govern espanyol obligarà TVC a tancar la meitat de canals
Barcelona

Homs denuncia que el govern espanyol obligarà TVC a tancar la meitat de canals

Caldria "renunciar a l'alta definició, que és el que ens permet ser competitius", segons el portaveu

Actualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La Generalitat denuncia que el govern espanyol vol utilitzar la nova regulació de l'espai radioelèctric per obligar TV3 a renunciar a l'alta definició i a tancar canals. Segons ha explicat el portaveu del govern, Francesc Homs, l'executiu Rajoy pretén reduir a la meitat l'espai que ocupa TVC en una reordenació de l'espai radioelèctric. El govern espanyol voldria aprovar un reial decret segons el qual cada comunitat autònoma haurà de tenir només un múltiplex per emetre els seus canals, i TVC en fa servir dos.

Possibles conseqüències

Les conseqüències que tindria serien tres, segons ha explicat Homs: "La reducció de canals a la meitat, haver de renunciar a l'alta definició, que és el que ens ha de permetre ser competitius, i haver d'enterrar de manera definitiva la reciprocitat de canals."

"De facto", la decisió del govern espanyol obligaria a passar de 8 canals disponibles a 4. Actualment TV3 ocupa cinc canals: en l'anomenat múltiplex 1 s'hi allotgen TV3, el canal 3/24, el canal Súper3 i Esports3, i al múltiplex 2 hi ha el canal d'alta definició de la televisió autonòmica. 

Pel govern, l'eliminació d'un dels dos múltiplexs que té TV3 seria "una situació greu que posa en perill el futur de Televisió de Catalunya".

Segons Homs, el motiu per reduir la presència dels canals de la Generalitat dels dos canals múltiples és "perquè diuen que necessiten espai per a les companyies de telefonia i el 4G".

Atac al model lingüístic

Homs ha lamentat que suposarà una davallada de la presència del català en l'espai audiovisual, que actualment és del 22% o 23%. Per això, ha alertat que sota l'aparença d'una decisió tècnica s'ataca novament el model lingüístic.

El portaveu del govern considera que es tracta d'"una decisió política presentada sota l'aparença d'una decisió tècnica".

"Ens volen treure de l'autopista quan hi ha prou espai per a tots", s'ha queixat Homs, que considera que en el futur tots els canals seran HD (actualment la meitat de cadenes de televisió ja emeten en alta definició) i que renunciar-hi ara suposa un cop per al futur de TVC.

El portaveu també ha avisat que el govern de Rajoy ho pensa aprovar aquest mateix divendres, de forma unilateral, i sense reunir-se cap vegada amb ells prèviament tot i que ho han demanat reiteradament. És per això, ha argumentat, que el govern ha decidit fer-ho públic.

Aquesta nova regulació de l'espai radioelèctric suposa que les públiques disposaran d'un sol múltiplex en lloc dels dos actuals. Un múltiplex és un espai radioelèctric on hi caben entre 4 i 5 canals digitals i permet que el senyal de televisió arribi a les llars per les antenes aèries.

Aquest nou motiu de fricció entre els governs català i espanyol arriba a una setmana de les eleccions.

El ministeri diu que encara no hi ha res tancat

Fonts del Ministeri d'Indústria sostenen que encara no està tancat el treball tècnic que ha de suposar la reordenació de l'espectre radioelèctric. És per això que veuen complicat que el Consell de Ministres aprovi el decret aquest mateix divendres, tot i que el compromís és fer-ho abans de l'estiu.

Les mateixes fonts recorden que qualsevol canvi seguirà criteris tècnics, i que el pla afecta tant televisions públiques com privades. Unes i altres hauran d'alliberar part de l'ample de banda per cedir-lo a la xarxa 4G de les companyies telefòniques.

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut