Els joves utilitzen les seves habilitats gimnàstiques per pujar parets i apagar les llums dels aparadors a la nit i així augmentar l'estalvi en…
Els joves utilitzen les seves habilitats gimnàstiques per pujar parets i apagar els llums dels aparadors a la nit i així augmentar l'estalvi energètic (EFE/Mohammed Badra)

"Homes aranya" ecologistes apaguen els aparadors de París per estalviar energia

Pertanyen al Lights Off, un moviment ecologista a França que barreja l'esport extrem del parkour amb accions per lluitar contra el canvi climàtic

RedaccióActualitzat

A la nit, Kevin Ha i els seus amics salten, escalen i es gronxen per les façanes de les botigues més cèntriques de París. No ho fan únicament per diversió, l'objectiu principal d'aquests practicants de parkour és apagar els llums dels aparadors per evitar el desaprofitament d'energia.

Pertanyen al col·lectiu Lights Off, un moviment ecologista a França que barreja l'esport extrem del parkour amb accions per lluitar contra el canvi climàtic.

Fa setmanes que recorren els carrers de París per apagar els llums i s'han fet virals a la xarxa:


El Kevin, de 30 anys, és un d'aquests activistes. Va amb un grup de joves d'entre 20 i 30 anys que s'anomenen On the Spot. Apaguen els aparadors tocant l'interruptor que hi ha a la façana, un dispositiu obligatori a tots els establiments en cas d'incendi.

El Kevin es queixa dient que deixar els llums encesos més enllà de la mitjanit és una infracció: "Soc d'una generació en la qual estem acostumats a veure els llums sempre encesos, però crec que és una aberració."

"La gent que ens veu als vídeos o que ens troba ens elogia perquè ens diuen que si no fóssim nosaltres no hi hauria ningú per fer-ho."

El grup ha estat aturat en diverses ocasions per la policia, que s'alarma en veure els nois escalar per les façanes.

"Quan els expliquem que l'única cosa que fem és abaixar l'interruptor perquè es compleixi la llei ens deixen tranquils."

Un dels joves "spiderman", de 20 anys, escala --sense l'ajuda d'equipaments com dicta el parkour-- una façana de l'avinguda de Réaumur-Sébastopol per apagar, tocant l'interruptor amb el peu esquerre, els llums de l'aparador d'un supermercat. 

Un dels joves del col·lectiu 'On the spot' apaga un interruptor en un carrer de París
Un dels joves del col·lectiu On the Spot apaga un interruptor en un carrer de París (EFE/Mohammed Badra)

"Quan era més jove, adolescent, jugava molt a videojocs i, amb el pas del temps, em vaig adonar que tot el que veia era possible en la realitat", diu un dels joves que escala les façanes franceses.

"Perquè, entre cometes, detesto a les persones que no respecten l'ecologia."

Això diu el jove parisenc, que, a més, és monitor professional de parkour i té molt clar per què durant l'últim any recorre a les nits les botigues parisenques.

França activa el mode estalvi energètic

En un context de tensió per la pujada de preus de la llum, el govern francès ha anunciat un pla per a reforçar la lluita contra el desaprofitament energètic.

El govern de Macron sembla donar-los la raó i ha imposat, per llei, que la llum dels comerços es tanqui quan no sigui necessària
El govern de Macron sembla donar-los la raó i ha imposat, per llei, que els llums dels comerços es tanquin quan no siguin necessaris (EFE)

L'executiu ha demanat un esforç tant al sector privat -al qual multarà per deixar els llums encesos enmig de la nit o per malgastar aire condicionat-, com a les llars.

 
ARXIVAT A:
EnergiaEcologiaFrançaCrisi climàtica
Anar al contingut