Barcelona

Homenatge als veïns dels antics barris de barraques del Poble-sec

RedaccióActualitzat

S'ha col·locat al barri del Poble-sec de Barcelona la quarta de les plaques commemoratives en homenatge als habitants dels antics barris de barraques de Barcelona. La placa, instal·lada a la part alta del carrer Nou de la Rambla, recorda els nuclis que es van anar estenent per tot el vessant de la muntanya, des de Miramar fins al Teatre Grec, a partir de finals del segle XIX. En molts casos les barraques es construïen en zones d'horts, en els límits urbans o entre les antigues pedreres.

Va ser després de la Guerra Civil, i amb la gran arribada de treballadors a partir dels anys quaranta, que la muntanya es va omplir de milers de barraques. Les condicions en què van viure molts dels seus habitants, sobretot en els inicis, van ser molt precàries.

En l'acte hi han participat molts antics veïns dels diversos barris de barraques que avui han compartit records dels anys passats a la muntanya. Entre els assistents hi havia Santi i Àlex Léonard, fills de Jacques Léonard, un fotògraf francès que va documentar els barris de barraques i que es va casar amb una dona gitana. A la placa es veu una de les seves imatges de Montjuïc, del passatge de la Vinyeta, on vivien els Amaya, la família de la seva dona.

També hi han assistit persones que, des de les parròquies veïnes com Sant Pere Claver, van ajudar a pal·liar, amb assistència sanitària i educativa, els dèficits d'una població molt nombrosa que no tenia els serveis més bàsics. No va ser fins als anys setanta que la majoria dels habitants de les barraques van poder accedir a pisos a la perifèria, en polígons de Badalona, el Prat de Llobregat o a la Mina, on molts encara hi viuen.

A l'acte de col·locació de la placa,hi han assistit Jordi Martí, regidor de Presidència i del districte Sants-Montjuïc, membres de la comissió ciutadana per la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona i representants de moltes de les entitats socials i culturals que han donat suport a la petició ciutadana. Aquesta es va posar en marxa després de l'emissió del programa del "30 minuts" "Barraques. L'altra ciutat" i el documental de TV3 "Barraques. La ciutat oblidada". La iniciativa ciutadana ha rebut el suport de l'Ajuntament de Barcelona per fer-la realitat. En les pròximes setmanes es continuarà amb la col·locació de més plaques commemoratives en els llocs on van existir alguns dels principals barris de barraques de Barcelona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut