Barcelona

Homenatge a "Txiki", l'últim afusellat pel franquisme a Catalunya ara fa 45 anys

RedaccióActualitzat

Com a cada 27 de setembre, un grup de militants de l'esquerra revolucionària han homenatjat "Txiki", l'últim afusellat pel franquisme a Catalunya, el setembre del 1975.

Juan Paredes Manot, "Txiki", era membre d'ETA politicomilitar. Un consell de guerra sumaríssim el va condemnar a morir afusellat per un atracament en una sucursal del Banc Santander a Barcelona en què va morir un policia.

A Txiki el van executar a quarts de nou del matí a un arbre als voltants del cementiri de Collserola.
A "Txiki" el van executar a quarts de nou del matí en un arbre als voltants del cementiri de Collserola.

"Txiki", el seu company de militància Ángel Otaegui i els militants del FRAP José Luis Sánchez Bravo, Ramón García Sanz i Humberto Baena van ser els últims executats del franquisme, pocs dies abans de la mort del dictador.

A Txiki el van executar a quarts de nou del matí a un arbre als voltants del cementiri de Collserola.
A "Txiki" el van executar a quarts de nou del matí en un arbre als voltants del cementiri de Collserola.

Cinc execucions que van aixecar una onada de protestes i condemnes contra la dictadura dins i fora d'Espanya. El papa Pau VI va demanar públicament la paralització de les execucions i va intentar parlar directament a Franco, que no es va posar al telèfon.

A "Txiki", el van executar a quarts de nou del matí en un arbre als voltants del cementiri de Collserola. El mateix lloc on avui se l'ha recordat i s'ha fet una ofrena floral.

 

En l'homenatge d'avui han participat dos dels seus germans, Diego i Mikel, orgullosos que "45 anys després se'l continuï recordant com se'l recorda". Volen que serveixi perquè les noves generacions no oblidin que "van haver-hi revolucionaris que van lluitar i morir per nosaltres".

L'homenatge ha començat amb la lectura de la carta que va escriure "Txiki" a la cel·la de la Model on va passar les últimes hores.

Reivindicat per l'esquerra abertzale com el "Che Guevara basc", s'ha fet una ofrena al descampat on va ser afusellat, als voltants del cementiri de Collserola.

 

ARXIVAT A:
Franquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut