Lleida

Homenatge a Josep Vallverdú amb motiu del 90è aniversari a tots els territoris de parla catalana

Amb motiu del 90è aniversari de l'escriptor, la seva obra literària serà objecte d'estudi i reconeixement en un seguit d'actes que es faran aquest any a tots els territoris de parla catalana.

RedaccióActualitzat
L'obra literària de Josep Vallverdú serà objecte d'estudi i reconeixement en un seguit d'actes que es faran aquest any a tots els territoris de parla catalana, amb motiu del 90è aniversari de l'escriptor i traductor lleidatà, de reconeguda trajectòria en la literatura juvenil. Sota el títol "Josep Vallverdú, Passeig d'Aniversari. Vallverdú al món", s'han organitzat, en concret, una dotzena d'actes per homenatjar el pare del "Rovelló" i donar a conèixer al país la seva obra, a més de la creació literària que es fa a les comarques de Lleida.

El cicle, organitzat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI), amb la col·laboració d'altres institucions en defensa de la llengua i cultura catalanes i de les diputacions, s'obrirà aquest dimecres amb una taula rodona i tindrà un acte central el 20 de juny que es farà a l'IEI coincidint amb el lliurament dels premis que anualment fa aquest organisme. La inauguració d'una exposició sobre la vida i obra de Josep Vallverdú a Barcelona tancarà els actes.

El director de l'IEI, Josep Maria Solé i Sabaté, ha definit Vallverdú com una de les persones que més ha incidit en la creació de l'autoestima dels lleidatans i, per això, ha assegurat que l'homenatge servirà "en certa manera per fer justícia a la seva persona" i donar a conèixer la seva tasca literària arreu dels territoris de parla catalana, també en aquells on és més desconegut. La vicepresidenta de l'ens, Rosa Pujol, ha destacat, per la seva banda, que Vallverdú ha estat capaç d'acostar la literatura al públic juvenil amb els seus personatges i que, coincidint amb la celebració del seu 90è aniversari, aquest és el millor regal que se li pot fer.

Per l'escriptora Lluïsa Julià, Vallverdú és un "clàssic" i un "referent" i ha destacat la seva tasca com a traductor així com la seva contribució a la creació d'un nou model lingüístic català entre els anys seixanta i setanta en què la gent se sentís representada i que va permetre acostar nous lectors joves a aquesta llengua.

El mateix Vallverdú ha agraït el reconeixement i s'ha mostrat convençut que aquest any serà "molt ric" per a la cultura de Lleida perquè es projectarà el conjunt de la creació literària de les terres de Ponent arreu de Catalunya.

Una dilatada trajectòria


Durant la seva carrera literària, Josep Vallverdú ha obtingut, entre altres reconeixements, els premis Joaquim Ruyra i dues vegades el Josep M. Folch i Torres -per la seva obra més coneguda, "Rovelló" (1968), i "En Roc drapaire" (1970)-, el premi de la Generalitat a la millor obra juvenil, el premi estatal de Literatura Infantil, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2000) i el premi CEEI.

El 2012 l'escriptor va ser distingit amb el Premi Jaume Fuster dels Escriptors en Llengua Catalana. Vallverdú, que va néixer a Lleida el 1923, dóna nom al premi d'assaig que anualment convoquen la Paeria i la Diputació de Lleida i que aquest any 2013 arribarà a la 30a edició.
Anar al contingut