París

Hollande i Merkel defensen una UE amb diverses velocitats

Els líders polítics de França, Alemanya, Itàlia i Espanya plantegen a Versalles quin ha de ser el futur de la Unió després del Brexit

Actualitzat

El president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han reclamat una Unió Europea que avanci a diverses velocitats per tal que el bloc comunitari sigui capaç d'afrontar els seus reptes futurs. En una reunió al Palau de Versalles amb el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, i el president espanyol, Mariano Rajoy, els líders polítics dels quatre països més poblats de la UE han plantejat quin ha de ser el futur de la Unió després de la sortida del Regne Unit.

Hollande ha insistit que mantenir l'statu quo no pot ser "la solució" comunitària al Brexit:

"No hi ha capacitat d'influir si s'instal·la la divisió. La unitat no significa uniformitat, raó per la qual aposto per noves formes de cooperació, per una cooperació diferenciada, que fa que uns països puguin anar més ràpid."

El president francès creu que és prioritari garantir la seguretat d'Europa, protegir les seves fronteres comunes per poder lluitar contra amenaces contra el terrorisme, gestionar el flux migratori i defensar els seus interessos comercials sense caure en el proteccionisme. Davant de populismes i extremismes, ha considerat que és necessari "ser clars sobre què representa Europa, sobre què som junts: no només un sistema econòmic, sinó un de valors".

La cancellera alemanya ha donat suport a la posició d'Hollande i ha demanat tenir "la valentia d'acceptar que alguns països vagin al davant", sense tancar la col·laboració amb els que quedin més endarrerits. Merkel ha afegit que el projecte comunitari necessita un impuls, optimisme i capacitat d'actuar, perquè ha dit que Europa no és un ens "abstracte", sinó un conjunt de ciutadans als quals cal garantir el benestar.

Tant Rajoy com Gentiloni han donat suport en les seves intervencions que es permetin diferents nivells d'integració en àmbits clau. Rajoy ha defensat que "Europa ha de mirar lluny, perquè, quan ho ha fet, és quan ha viscut els millors moments de la seva història":

"Espanya està disposada a anar més enllà en la integració amb tots aquells que vulguin seguir en la integració."

Ha estat el cop en què el president del govern espanyol ha mostrat el seu suport més clar a una Europa de diverses velocitats.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut