Holanda prohibeix el burca i el nicab sense tenir clar com farà complir la llei
Holanda prohibeix el burca i el nicab sense tenir clar com farà complir la llei (EFE)

Holanda prohibeix el burca i el nicab sense tenir clar com farà complir la llei

El Ministeri de l'Interior assegura que parlarà amb les autoritats implicades per discutir com s'ha d'aplicar la normativa, que entra en vigor aquest dijous

RedaccióActualitzat

Aquest dijous entra en vigor a Holanda la llei que prohibeix portar la cara tapada en alguns espais públics. No es podrà portar burca ni nicab a l'escola, als hospitals, als edificis de l'administració ni al transport públic. Fer-ho se sancionarà amb multes de fins a 150 euros.

La normativa, que també prohibeix altres maneres de tapar-se el rostre com un casc o un passamuntanyes, no està clar com s'aplicarà. Escoles, hospitals, autoritats que gestionen el transport públic i fins i tot la policia han mostrat dubtes sobre com s'ha d'actuar.

Es calcula que als Països Baixos hi ha entre 200 i 400 dones que porten burca, el vel que cobreix la cara íntegrament i té una reixa a l'alçada dels ulls, o nicab, que deixa els ulls al descobert. Només es podrà anar amb la cara tapada quan sigui necessari per protegir el cos per qüestions de salut, seguretat, esport o feina.

La prohibició en espais públics és parcial. Es pot portar pel carrer però no en escoles, hospitals, trens, autobusos, tramvies, ajuntaments, comissaries, ministeris i alguns museus.

Multes de fins a 150 euros per portar la cara tapada en segons quins espais (EFE)


Polèmica per fer complir la llei

Malgrat l'entrada en vigor de la normativa, hi ha molts dubtes sobre com s'ha d'aplicar. Els sectors afectats ja han dit que no hi col·laboraran de manera activa.

Per exemple, els conductors d'autobusos i trens no haurien de permetre que els passatgers vagin amb la cara coberta, però no tenen autoritat per fer complir la llei. Les empreses responsables dels transports han dit que informaran els usuaris, però que evitaran qualsevol enfrontament i que no aturaran els vehicles.

La Federació Holandesa de Centres Mèdics Universitaris, contrària a la llei, manté que és responsabilitat de la policia i del poder judicial, i no del personal sanitari, fer que es compleixi la normativa. Alerten, a més, que algunes dones podrien deixar d'anar als hospitals i rebre assistència mèdica per culpa de la nova llei.

El Ministeri de l'Interior holandès assegura que seguirà parlant amb les autoritats competents per discutir com s'ha d'aplicar la llei.


13 anys per arribar a la prohibició

La polèmica llei té l'origen en una proposta del polític ultradretà Geert Wilders que plantejava la prohibició total del burca. Wilders ha celebrat l'entrada en vigor de la normativa i ha apuntat que ara cal lluitar per prohibir el mocador al cap:

"Ara que s'ha prohibit el burca, podem comprometre'ns en el següent pas: la prohibició del mocador al cap a Holanda."

Per la seva banda, el partit islamista de Rotterdam NIDA ha reaccionat oferint pagar la multa a les dones que vulguin seguir portant burca o nicab. Al mateix temps ha alertat que "la llibertat de religió està en joc" i que la prohibició porta a l'estigmatització i l'aïllament de les dones que portin vel integral.


Segueix els passos d'altres estats europeus

Holanda se suma així als països que restringeixen l'ús de vels que cobreixen la cara. Fins ara, ho han fet França, Dinamarca, Bèlgica i Àustria, que tenen lleis en aquest sentit que també han generat polèmica.

De fet, França va ser pionera a aplicar la normativa, ho fa des de l'abril del 2011. Una dona musulmana va portar la llei als tribunals apel·lant el dret a la llibertat religiosa i de pensament. El cas va arribar al Tribunal Europeu dels Drets Humans, que va avalar la llei perquè va considerar que no atemptava contra la llibertat religiosa.

ARXIVAT A:
IslamReligió
Anar al contingut