La Haia

Holanda és responsable del 10% de la massacre de Srebrenica, segons la justícia

El Suprem holandès reconeix que els Cascos Blaus haurien hagut d'intentar protegir els 350 bosnians musulmans a la seva base, en lloc de deixar-los en mans dels serbis per ser evacuats

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem holandès ha sentenciat que els Països Baixos tenen una part de responsabilitat en la matança de Srebrenica. Un veredicte que ha acceptat el govern actual, 25 anys després que 350 homes, bosnianomusulmans, fossin executats per militars serbis.

Pel Tribunal Suprem dels Països Baixos, és una qüestió de xifres. Els magistrats creuen que la responsabilitat del país en la matança de Srebrenica del 1995 és de només el 10%.

La sentència no ho diu, però el culpable màxim del 90% restant seria el general serbi Ratko Mladic, condemnat per crims contra la humanitat. Ell va ordenar la matança.

Srebrenica era un enclavament bosnianomusulmà sota sobirania, ni menys ni menys, que de l'ONU. Quan les tropes sèrbies van ocupar el territori, els homes van fugir i les dones, nens i gent gran van anar a la caserna dels seus teòrics protectors, els Cascos Blaus holandesos.

El seu responsable va demanar ajut a l'aviació francesa. París s'hi va negar. Va demanar permís per disparar a l'oficina de l'ONU a Nova York. Permís denegat.

 

 

Amb una copeta d'aiguardent

Resultat: Mladic captura els soldats holandesos i amenaça el seu coronel, Thom Karremans: o lliures els 350 homes bosnians en edat militar que hi ha a la caserna o et mato. Karremans claudica i firmen l'acord amb una copeta d'aiguardent. Entre els 350 homes, hi havia els seus traductors i ajudants, l'alcalde de Srebrenica i la resta de regidors.

Més de vuit mil homes més serien executats. Després de la massacre, Mladic va complir la seva paraula: va alliberar Karremans i el va compensar amb uns regals pel tràngol. Les tropes holandeses van esclatar d'alegria. S'havia acabat la guerra per a ells i poc importa si la ballaruca la feien sobre la memòria de milers de morts.

La justícia holandesa ha xifrat aquesta falta de coratge en un 10% i això és el que rebran els familiars de les víctimes: un 10% del que reclamaven.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut