Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La Haia

Holanda és responsable civil de la matança de Srebrenica

Un tribunal de la Haia assenyala que els cascos blaus holandesos no van donar la protecció necessària als ciutadans

Redacció Actualitzat

La justícia holandesa declara els Països Baixos responsable civil de la matança de Srebenica. L'any 1995 els cascos blaus holandesos van abandonar a la seva sort els ciutadans d'aquesta localitat bosniana i sota el control del general Ratko Mladic, que va ordenar una de les pitjors massacres de després de la Segona Guerra Mundial. Uns 8.000 homes musulmans de Srebrenica van morir a mans de l'exèrcit liderat per aquest general.

Un tribunal de la Haia considera que l'estat holandès és responsable de la mort de més de 300 homes i nens musulmans a Srebrenica, durant la guerra de Bòsnia. Aquest tribunal assenyala que els cascos blaus holandesos desplaçats a la zona fa 19 anys van fracassar en la seva missió de protegir els musulmans bosnians d'aquesta població. La justícia afirma que els soldats no haurien d'haver permès que els ciutadans sortissin de la base que tenien a la zona perquè sabien que podien ser víctimes d'un genocidi. I afegeix que es pot assegurar, amb prou certesa, que si els haguessin deixat estar a les seves instal·lacions, encara serien vius.

La demanda la va presentar la fundació Mares de Srebrenica contra l'estat holandès per la seva presumpta responsabilitat en el genocidi. La fundació, que representa uns 6.000 familiars dels morts, manté que Holanda no va saber defensar als musulmans. La sentència reclama als Països Baixos que paguin una compensació als familiars afectats.

El 1995, el general Mladic es va reunir amb el cap dels cascos blaus a la regió, el coronel Thomas Karremans. En la trobada que va tenir lloc, el militar holandès va accedir a totes i cadascuna de les demandes de Mladic, i va permetre ser filmat bevent aiguardent amb els serbis i rebent regals d'aquests abans de partir amb tot el destacament. Les imatges que van passar a la posteritat són les de joves soldats holandesos ballant i rient, celebrant que per fi tornaven a casa. Mentrestant, a Srebrenica prop de 8.000 persones perdien la vida.

 

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut