Londres

Històrica compareixença pública del cap de l'MI6 britànic

Per primera vegada, el fins fa poc gairebé invisible i inabastable cap del servei britànic d'espionatge MI6, John Sawers, ha pronunciat una conferència pública davant els mitjans de comunicació. Sawers s'ha convertit així en el primer cap del Servei Secret d'Intel·ligència o MI6 a sortir de les ombres i donar la cara en cent anys d'història de la institució. El discurs pronunciat per Sawers, en un lloc que va ser mantingut en secret fins a l'últim moment, va ser fins i tot retransmès en directe per la BBC. La seva compareixença forma part d'un intent de modernitzar la imatge del servei, que li de donar més transparència en moments en què es qüestiona les accions de les forces britàniques a l'estranger.

Actualitzat
La publicació recent per Wikileaks de 400.000 documents oficials nord-americans inclou una dotzena de casos en què les tropes britàniques van cometre abusos a l'Iraq contra detinguts. Sawers n'ha parlat i ha subratllat que "la tortura és una pràctica il·legal en qualsevol circumstància i una cosa que no tolerem", i s'ha mostrat convençut que els seus agents es comporten amb tota la "integritat" en les seves accions.

Tot i això, ha defensat que cal mantenir determinades activitats de les forces d'intel·ligència i de seguretat en secret per poder continuar protegint els ciutadans i el país. Sawers és la imatge del desig dels últims govern britànics que l'MI6 es modernitzi. Al contrari que els seus antecessors, va arribar al càrrec amb un perfil públic molt conegut, ja que va ocupar diversos càrrecs diplomàtics, com el d'ambaixador davant les Nacions Unides.

En l'any que fa que és al capdavant de l'MI6, el cap dels espies britànics ha assegurat que ha rebut cada dia informacions relacionades amb terroristes "disposats a mutilar i assassinar" ciutadans civils al Regne Unit. Aquesta és la raó per la qual, segons Sawers, si l'MI6 vol seguir tenint èxit a l'hora de contrarestar aquesta amenaça, és essencial que els seus agents i altres agències d'intel·ligència tinguin la seguretat i les garanties del govern que els seus secrets seran protegits. "El secret no és un concepte brut. El secret no hi és per encobrir coses. El secret té un paper crucial a l'hora de garantir la seguretat del Regne Unit", ha argumentat.

L'MI6 ha de operar "al món real", on en algunes ocasions, ha recordat, suposa treballar amb agències d'intel·ligència d'altres països que no són sempre "democràcies amistoses". "Suposin que rebem una informació creïble que pot salvar vides, aquí o a l'estranger. Tenim el deure professional i moral d'actuar. El més normal és que vulguem compartir aquesta informació amb aquells que poden salvar vides". "També tenim el deure de fer el que puguem per garantir que un servei amic respecta els drets humans, i no sempre és senzill". "Però si ens ho guardem i no facilitem aquesta informació, per la preocupació que un sospitós de terrorisme pot ser maltractat, es poden perdre vides innocents que es podrien haver salvat".

El cap dels espies britànics considera que "no es tracta de qüestions abstractes per a cursos de filosofia", sinó que "són dilemes reals i constants en les nostres operacions". Sawers ha defensat la importància de la relació amb els serveis d'espionatge nord-americans i que la confiança en el maneig de la informació compartida no es trenqui, perquè qualsevol revelació de secrets suposa posar en perill la font. "És la regla número 1 de l'intercanvi d'informació [...], perquè quan la informació es revela, d'altres intenten eliminar la font. Els agents poden ser identificats, detinguts, torturats i assassinats per les organitzacions que combatem."
 
"Aquesta és la raó per la qual hem estat tan preocupats per la possible difusió de material d'intel·ligència en casos judicials recents", ha dit Sawers en referència al cas de Binyam Mohamed, l'etíop resident al Regne Unit que va denunciar haver estat torturat a Guantánamo amb la complaença de les autoritats britàniques.
Anar al contingut