L'impost de plusvàlua és el segon que més ingressos aporta als ajuntaments
L'impost de plusvàlua és el segon que més ingressos aporta als ajuntaments (Ajuntament de Tàrrega)

Hisenda vol reformar l'impost de plusvàlua per poder tornar-lo a cobrar immediatament

L'objectiu és que es pugui cobrar també de manera retroactiva, des del dia que el Tribunal Constitucional va suspendre'n alguns articles

L'anomenat impost de plusvàlua podria tornar a estar vigent la setmana que ve. El Ministeri d'Hisenda es planteja portar al Consell de Ministres de dilluns una proposta de reforma, després que el Tribunal Constitucional el tombés la setmana passada.

La sentència del TC va anul·lar alguns articles de la llei que regula l'impost sobre l'increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana. Concretament, els que fan referència a la fórmula per calcular-ne l'import, de manera que feia inviable que s'apliqués.

Des del 26 d'octubre, els ajuntaments no poden cobrar l'impost. La nova normativa entraria en vigor de manera immediata, per alleujar el forat a la caixa dels consistoris, que van veure esfumar-se de cop el 10% dels diners que recapten en impostos.

Encara no se saben els detalls del text, però es vol que s'adeqüin al que diu la sentència del Constitucional. Així, amb la reforma l'impost es podria cobrar només quan realment hi hagi una plusvàlua i no pas si no hi ha guany.

L'impost de plusvàlua el cobren els ajuntaments quan un terreny es ven, es dona o s'hereta
L'impost de plusvàlua el cobren els ajuntaments quan un terreny es ven, es dona o s'hereta (ACN/Marta Casado Pla)

Amb efectes retroactius

Segons el diari Cinco Días, Hisenda treballa perquè el canvi tingui efectes retroactius des de la data de la decisió judicial. D'aquesta manera s'evitarien les pèrdues econòmiques dels ajuntaments, que no han pogut cobrar l'impost des que va sortir la sentència.

Per fer-ho, es vol enllestir-ho com més aviat millor i publicar el decret llei al BOE, de manera que entri en vigor de manera immediata. Això no impediria que més tard es pogués tramitar al Parlament com a projecte de llei, subjecte a canvis.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar dimecres, durant el debat dels Pressupostos al Congrés, que la reforma donarà "tranquil·litat i seguretat" tant als contribuents com al finançament dels ajuntaments.

L'impost de plusvàlua és el segon que més ingressos aporta als ajuntaments, només per darrere de l'Impost de Béns Immobles (IBI). Per als municipis catalans va suposar més 551 milions d'euros l'any 2018 i a tot Espanya, més de 2.600 milions d'euros, segons dades d'Hisenda.

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut