Hisenda ja té l'aval dels experts per forçar Ayuso a apujar impostos

Els experts lliuren a Montero la seva proposta d'harmonització fiscal entre autonomies

Enllaç a altres textos de l'autor Pilar Abril

Pilar Abril Novella

Subcap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@MPilarAbril
Actualitzat

L'agressiva política de baixa fiscalitat de la Comunitat de Madrid podria tenir els dies comptats. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ja té damunt la taula l'aval dels experts per harmonitzar els impostos de patrimoni i de successions i posar fre a la competència fiscal que aquesta comunitat practica des de fa anys, mirant d'atreure grans fortunes amb el reclam dels impostos més baixos de l'Estat.

6 de cada 10 patrimonis de més de 30 milions d'euros es concentren a la comunitat que presideix Isabel Díaz Ayuso, però no paguen res per aquest impost. A Catalunya representen menys del 20?%, però aporten gairebé la meitat de tot el que es recapta a Espanya per aquest tram de l'impost. En aquest cas, els diners es queden aquí, perquè, tot i ser un impost estatal, està cedit a les autonomies.

El problema és el risc de deslocalització fiscal: que les grans fortunes s'estableixin allà on paguen menys impostos.


Mínim exempt d'1 milió d'euros en patrimoni

Acabar amb aquestes diferències entre comunitats va ser un dels principals encàrrecs que va fer la ministra Montero als experts que havien d'estudiar la reforma fiscal. Després de gairebé un any de feina, han acordat per unanimitat proposar l'harmonització d'aquest impost.

Hi ha diverses maneres de fer-ho, però ells es decanten per establir un mínim exempt d'un milió d'euros que les autonomies podrien apujar, com a màxim, en un 10?%.

Una limitació que també s'aplicaria si es vol reduir la tarifa estatal o ampliar les deduccions i bonificacions, que no podrien superar el 10% de la quota íntegra.

D'entrada, la mesura podria afectar la recaptació de Catalunya, on el mínim exempt és ara de mig milió d'euros. Segons els experts, però, aquesta menor recaptació es veuria compensada per una ampliació del nombre de contribuents. També proposen augmentar l'exempció de l'habitatge habitual, que ara és de 300.000 euros, i adequar-la als actuals preus del mercat.

Pel que fa a l'impost de successions, volen suavitzar-lo, sobretot quan es tracta de transmissions entre pares i fills, i donar més facilitats per assumir el pagament. Com en el cas del patrimoni, es decanten per posar un mínim exempt i un topall per sobre del qual no es pot augmentar.

La batalla política

Si finalment tira endavant les propostes recollides al llibre blanc, la ministra d'Hisenda es prepara per a una més que garantida tempesta política.

L'aval unànime dels experts li dona arguments per complir amb el compromís assolit amb ERC a canvi del seu suport als pressupostos de l'any passat. Però també l'enfronta directament amb la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que ja es va voler blindar davant el que considera un atac a la seva autonomia financera.  

Els experts consultats creuen que la nova normativa de la comunitat no podrà frenar l'harmonització, si Hisenda decideix posar-la en marxa. Tant l'impost de patrimoni com el de successions són impostos estatals que estan cedits a les comunitats autònomes i, per tant, l'Estat pot decidir com els aplica. Segons les mateixes fonts, davant d'aquesta realitat, l'únic camí que pot emprendre Ayuso implica demanar la supressió de l'impost de patrimoni, com reclamen algunes patronals, amb l'argument que Espanya és un dels pocs països que el mantenen.

Davant d'això, els experts que han elaborat el Llibre sobre la Reforma Tributària defensen mantenir-lo, pel seu efecte redistributiu, tot i que incorporant-hi algunes modificacions per fer-lo "més raonable", segons apunta un expert.

Fiscalitat ambiental, difícil d'aplicar ara

El llibre blanc sobre la reforma tributària també proposa alguns canvis en l'IVA i en l'IRPF i recomana vigilar més de prop tot el que té a veure amb els criptoactius.

Vol donar també una empenta a la fiscalitat ambiental, però mirant de compensar les rendes més baixes i que no afecti la competitivitat de les empreses.

Els experts proposen equiparar gradualment l'impost del dièsel al de la gasolina; substituir el de matriculació per un de circulació que penalitzi els vehicles més contaminants, i aprovar-ne un de nou sobre els bitllets d'avió. Unes mesures que, amb l'actual escenari energètic, dormiran un temps al calaix.

ARXIVAT A:
Finançament autonòmic
Anar al contingut