La cantant Shakira en una conferència de premsa a Miami (Europa Press)
La cantant Shakira en una conferència de premsa a Miami (Europa Press)

Hisenda insisteix que Shakira va defraudar 14,5 milions d'euros

En un informe enviat al jutjat, l'Agència Tributària ratifica que la cantant va evadir el pagament de l'IRPF entre 2012 i 2014

AgènciesActualitzat

L'Agència Tributària ratifica que la cantant Shakira va defraudar 14,5 milions d'euros a Hisenda. En un informe remès al jutjat, ratifica que la cantant va defraudar aquesta quantitat de diners entre els anys 2012 i 2014, simulant que no residia a Espanya i ocultant els ingressos mitjançant un entramat de societats.

L'informe arriba enmig d'una disputa entre la cantant i la Fiscalia, que l'acusa d'estalviar-se impostos fent la declaració a Andorra, quan en realitat passava més temps a Espanya. L'any 2015, Shakira va declarar-se oficialment resident fiscal a l'estat i va pagar part del deute que li reclamaven corresponent a l'any 2011.

La Fiscalia, però, li exigeix que encara ha de pagar més pels anys 2012, 2013 i 2014. La cantant esgrimeix la seva agenda de concerts i televisiva per intentar demostrar que va estar menys de 184 dies a Espanya i, per tant, no tenia obligació de tributar-hi.

 

La cantant Shakira, en una actuació durant la final de la Copa Davis
La cantant Shakira, en una actuació durant la final de la Copa Davis (Europa Press / Laurent Lairys)

 

Shakira sosté que va fixar la residència a Espanya l'any 2015, quan va néixer el seu segon fill, i que fins aleshores només hi feia visites puntuals a causa de la relació que manté amb el futbolista Gerard Piqué.

La cantant defensa que les seves estades fora del país no eren esporàdiques, sinó que realment vivia a l'estranger perquè feia concerts per tot el món i participava en el programa televisiu "The Voice", als Estats Units.

 

 

La jutge cita les parts el 8 de juliol

Davant d'aquesta situació, la titular del jutjat d'instrucció número dos d'Esplugues de Llobregat ha citat a declarar els tècnics d'Hisenda i els pèrits de la defensa perquè exposin les seves tesis sobre les obligacions fiscals de la cantant el 8 de juliol vinent, segons ha avançat El Periódico.

El mes de gener de l'any passat, dos treballadors de l'Agència Tributària ja van declarar davant la jutge instructora i es van reafirmar en l'informe enviat a la Fiscalia en què acusaven la cantant d'evadir el pagament de l'IRPF entre els anys 2012 i 2014.

 

Shakira, durant l'actuació a la Super Bowl del 2020
Shakira durant l'actuació a la Superbowl del 2020 (Europa Press)

 

Arran d'aquest informe, la Fiscalia va presentar el desembre del 2018 una querella contra la cantant i el seu assessor fiscal als Estats Units, acusant-los de sis delictes contra la hisenda pública per ordir un "pla" per no pagar ni l'IRPF ni l'impost sobre el patrimoni, utilitzant un entramat de societats situades en paradisos fiscals, que formalment eren les titulars dels ingressos que percebia Shakira.

El ministeri públic considera que la cantant tenia l'obligació de pagar els impostos a la Hisenda espanyola perquè va ser al país més de 183 dies, temps necessari per adquirir la condició de resident fiscal tant a Espanya com als Estats Units.

Shakira ha retornat els diners que li reclamava Hisenda, més els corresponents deutes i ingressos, però insisteix que en les dates analitzades no tenia obligació de tributar a Espanya, com ja va defensar davant la jutge instructora que va citar-la com a investigada.

 

 

ARXIVAT A:
Delictes econòmicsFrau fiscalMúsica
Anar al contingut