La ministra d'Hisenda, després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera

Hisenda injectarà més diners a les comunitats autònomes, però sense més marge de dèficit

Les autonomies disposaran d'un 6% més de diners, i això voldria dir uns recursos extra de 1.500 milions d'euros per a Catalunya l'any 2022

RedaccióActualitzat

Les comunitats autònomes han hagut de gastar més que mai per fer front a la Covid, però encara no hauran de posar el fre a la despesa. Almenys, de moment. Hisenda els ho ha comunicat aquest dimecres en una reunió telemàtica que havia provocat expectació.

D'entrada, perquè, per primer cop en més de quatre anys, el Consell de Política Fiscal i Financera comptava amb l'assistència del màxim responsable de les finances catalanes, en aquest cas el conseller d'Economia Jaume Giró, que ha reclamat sense èxit tenir més marge de dèficit l'any que ve.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, segurament ha tingut una reunió més plàcida que en altres ocasions. D'una tacada, ha anunciat més diners, ha perdonat possibles deutes i ha resolt comptes pendents.

Brussel·les manté en suspens el pacte d'estabilitat almenys fins al 2023, de manera que els estats membres encara no han d'aplicar retallades. Això, juntament amb la possibilitat d'endeutar-se amb tipus d'interès en mínims històrics, dona marge al govern espanyol per mantenir la despesa de l'any anterior, que va ser excepcional per fer front a la pandèmia. Part d'aquest marge de maniobra el trasllada a les comunitats autònomes, que l'any que ve disposaran d'un 6% més de diners.

 

Greuges pendents

A més, i aquest és un precedent encara més important, Hisenda retira l'espasa de Dàmocles que penjava sobre el cap dels consellers autonòmics que han de preparar els pressupostos del 2022.

L'any 2020, en plena pandèmia i amb l'economia desplomant-se, les comunitats autònomes van rebre el que estava previst, com si el món continués igual. S'havia de mantenir la despesa en plena crisi Covid, per exemple en sanitat.

El sistema de finançament, però, dona dret al govern espanyol de reclamar els diners que va posar de més, si finalment es demostra que les previsions de recaptació d'impostos van ser massa optimistes. Això, de fet, ja va passar amb la crisi del 2008, i les comunitats encara avui continuen pagant aquell deute pendent. Ara, Hisenda diu que no el reclamarà, i també accepta retornar els diners que, per un truc comptable, les comunitats van deixar de cobrar de l'IVA del 2017. Ara bé, la ministra Montero ha recordat que cal que s'aprovin els pressupostos.

 

Dèficit del 0,6%

Les propostes de la ministra van en la línia d'algunes de les reclamacions de la Generalitat.

Giró calcula que poden representar uns recursos extra de 1.500 milions d'euros per a l'any 2022. La Generalitat també reclamava tenir més marge de dèficit, però Hisenda ha insistit a deixar-lo en el 0,6%. Amb tot, Giró comença ara a preparar els pressupostos. Aquest 2021 rebrà uns 2.160 milions d'euros del fons extraordinari creat pel govern espanyol per cobrir les despeses originades per la pandèmia.


La reacció de Giró

El conseller d'Economia i Hisenda ha fet un balanç "sens dubte positiu" de la reunió, i ha dit que ha servit per "aclarir incerteses" de cara a la confecció dels comptes del 2022. 

Tot i això, ha criticat la decisió de mantenir el dèficit en el 0,6%, tot assegurant que l'any vinent encara hi haurà una "emergència social i sanitària" i que a la Generalitat li caldrà tenir més marge de dèficit per fer front a les "necessitats peremptòries" en salut, ensenyament i drets socials.

"La resposta ha sigut que no s'incrementarà el marge de dèficit. El govern espanyol considera que el 2022 ja no hi haurà cap efecte de la pandèmia de la Covid, tant de bo sigui així", ha dit.

ARXIVAT A:
Finançament autonòmic
Anar al contingut