El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant el Consell de Ministres
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, durant el Consell de Ministres

Hisenda imposa límits a la despesa dels ministeris per al 2018

El ministeri nega, però, que retalli un 50% les despeses dels ministeris per al 2018

RedaccióActualitzat

Els ministeris no podran aprovar ni comprometre partides de despesa de projectes ja iniciats o nous projectes un cop s'hagi superat el límit de despesa del 50 per cent establert als comptes de l'any passat, segons s'ha decidit en el Consell de Ministres d'aquest divendres. La limitació és temporal, fins que s'aprovin els pressupostos del 2018.

Aquest límit no afecta ni les pensions ni el finançament de les prestacions d'atur, però sí que podria incidir en partides relacionades amb l'Agència Tributària, programes de reforç escolar, de protecció de la família i de lluita contra la pobresa infantil. També es podrien limitar les beques a estudiants o programes d'investigació i infraestructures de transport.

El Ministeri d'Hisenda i Funció Pública ha qualificat de "fals" que s'hagin retallat els crèdits dels ministeris un 50%. El ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ha explicat que no estem davant una reducció de la despesa, sinó d'una pròrroga pressupostària i la necessitat de complir amb l'objectiu d'estabilitat.

Segons un aclariment fet per Hisenda, al desembre ja s'havia decidit que quan l'execució de determinades partides de despesa superi el 50% del crèdit inicial, el departament ministerial afectat haurà de sol·licitar autorització al ministeri, com ja es feia l'any passat. Però a diferència del 2017, diu Hisenda, la que considera "favorable evolució" dels comptes públics ha permès que el 2018 no sigui necessari aprovar un acord de no disponibilitat de crèdits. Segons el ministeri, la mesura pretén millorar la planificació de la despesa.

El PSOE i Units Podem creuen que la retallada és un xantatge a l'oposició per forçar l'aprovació d'uns nous pressupostos i per això han demanat la compareixença al Congrés del ministre Cristóbal Montoro.

Anar al contingut