Madrid

Hisenda desbloqueja 4.700 milions de bestretes a les comunitats, un mes abans del 10N

El Consell de Ministres ha aprovat l'actualització dels pagaments a compte de les autonomies, després de les reclamacions del territori

RedacccióActualitzat

Un mes abans de les eleccions, el govern espanyol en funcions ha aprovat el lliurament de les anomenades bestretes a les comunitats autònomes. Són els diners del finançament autonòmic que l'Estat els avança i que per aquest any pugen a 4.682 milions, dels quals 875 corresponen a Catalunya.

Fins ara, el Ministeri d'Hisenda deia que no es podien actualitzar les bestretes amb un govern en funcions, per no condicionar la feina d'un futur executiu, i tampoc amb uns pressupostos prorrogats, però això ha canviat. El vistiplau de l'Advocacia de l'Estat permet ara tirar endavant la mesura.

 

Calendari i urgència

L'aval es justifica perquè el calendari fa impossible que hi hagi un nou govern amb capacitats plenes en aquest exercici, segons ha explicat la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero:

"Si tenim en compte els períodes de constitució dels governs, l'actuació que faci sobre els pressupostos del 2019 no interfereix gens en l'actuació del pròxim executiu, que ja no tindria capacitat d'intervenir en els comptes passats."

A més, ha donat un altre argument d'urgència:

"Alguna comunitat autònoma pot tenir dificultats de pagament el mes de novembre."

La distribució d'aquests 4.700 milions d'euros en la recta final de l'any alleujarà els comptes i potser permetrà fer marxa enrere en els plans d'ajust que alguns governs autonòmics ja havien aprovat.


Precedents

No és la primera vegada que les bestretes s'instrumentalitzen políticament. Amb el PP, Cristóbal Montoro ja les va fer servir per demanar suport als pressupostos del 2018, però ara el funcionament està més qüestionat que mai.

La ministra hi veu un precedent per a un canvi:

"Que aquesta via serveixi d'orientació per a la pròxima reforma del model de finançament autonòmic (...) que els pressupostos de les entitats territorials no puguin dependre del pressupost general d'Espanya ni tampoc del fet que el govern estigui en plenes capacitats."

 

 

Sistema de finançament

Dels impostos que paguen els ciutadans, només els que corresponen als tributs propis, com ara l'impost de transmissions patrimonials o el de successions, es queden directament a les arques de la Generalitat.

La meitat dels grans impostos, com l'IRPF o l'IVA, també acabarà a Catalunya, però primer passa per Hisenda. Tal com marca el model de finançament, passen dos anys fins a poder calcular quants diners s'han recaptat realment i fer la corresponent liquidació.

Però, mentrestant, perquè les comunitats autònomes puguin fer front a les despeses, el Ministeri avança unes quantitats a compte. Són les "bestretes", que es calculen cada any fent una estimació del que es recaptarà el següent.

ARXIVAT A:
Finançament autonòmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut