Les Illes Verges Britàniques, un dels paradisos fiscals que apareixen als Papers de Pandora
Les Illes Verges Britàniques, un dels paradisos fiscals que apareixen als Papers de Pandora (Flickr/Kansasphoto)

Hisenda demana els Papers de Pandora a El País i La Sexta per investigar si hi ha frau

L'Agència Tributària requereix als mitjans que van publicar els Papers les dades de 601 espanyols i 751 societats 'offshore' lligades a persones o empreses de l'Estat

RedaccióActualitzat

Dels mitjans de comunicació a la persecució de delictes. Els Papers de Pandora, una investigació periodística sobre com líders polítics i personalitats d'arreu del món van fer servir paradisos fiscals per estalviar-se impostos, arribaran a les mans d'Hisenda.

L'Oficina Nacional per a la Investigació del Frau (ONIF), que depèn de l'Agència Tributària espanyola, ha requerit la documentació de la recerca a La Sexta i El País, els dos mitjans que a l'Estat van participar en aquesta iniciativa del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació. En un escrit amb data de dimecres, els dona deu dies per lliurar les dades.

Li interessen especialment les que fan referència a "601 persones de nacionalitat espanyola i 751 societats 'offshore' lligades a propietaris o empreses amb direccions en territori espanyol". En vol tots els detalls disponibles: llistes d'accionistes, beneficiaris, directors o intermediaris, documents, imatges o correus electrònics, entre d'altres.

Els "Papers de Pandora" a nivell global inclouen gairebé 12 milions d'arxius d'una quinzena de bufets d'advocats, que destapen entramats financers per ocultar fortunes i estalviar-se impostos a càrrec de polítics, milionaris i artistes de més de 90 països.

Lluita contra el frau

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha dit en una entrevista a La Sexta que la petició era "previsible" i que confia en la investigació:

"Jo confio plenament en la independència, en la capacitat, en els instruments i en la plantilla de l'Agència Tributària i estic segura que posarà tots els mitjans perquè si s'ha produït un desfalc a la hisenda pública, si algú ha defraudat, que pagui el que correspongui i les sancions corresponents."

Ha recordat que la lluita contra el frau fiscal va fer aflorar l'any passat 17.000 milions d'euros i que cal perseguir, entre altres coses, les societats pantalla. 

També s'ha mostrat partidària que es cooperi amb altres països en aquest àmbit: "S'ha d'impulsar la lluita global contra el frau", ha dit.

 

Querella a Piñera

A Xile, un jutjat ha admès a tràmit una querella contra el president del país, Sebastián Piñera, per les informacions que revelen els Papers de Pandora. 

 

La investigació periodística lliga el president xilè amb el projecte miner i portuari Dominga, denunciat pels ecologistes. El macroprojecte preveu l'extracció de milions de tones de ferro i coure i la construcció d'un port per exportar el mineral en una zona molt propera a l'arxipèlag de Humboldt, que és un dels ecosistemes marins més rics de Xile.

El govern de Piñera va evitar que l'arxipèlag fos declarat zona protegida.

ARXIVAT A:
Frau fiscal
Anar al contingut