Hi haurà canvis en el manteniment de carreteres per evitar talls com el de la C-13

El de la C-13 no és el primer despreniment d'aquest tipus que hi ha a la xarxa viària catalana

RedaccióActualitzat

La C-13 s'ha reobert amb un pas alternatiu després de 40 hores tallada. El conseller de Territori, Damià Calvet, en una entrevista a "El suplement", de Catalunya Ràdio, ha explicat que no hi ha data prevista per reobrir totalment la C-13 i que poden passar setmanes fins que la circulació es normalitzi.

"Per al pas alternatiu falten hores, però per a una mobilitat normal a la via -amb dos carrils definitius- diria que setmanes."

Aquest no és el primer despreniment d'aquest tipus que hi ha a la xarxa viària catalana. Aquest 2019 n'hi ha hagut a la C-17 a Ripoll, a la C-55 a Castellgalí, al congost de Mont-rebei i a la carretera de Cornudella de Montsant. Aquest mateix diumenge hi ha hagut una nova esllavissada a la C-13: una pedra de grans dimensions ha caigut al mig de la via al congost de Camarasa. 

Per evitar nous incidents com aquest, des de la Generalitat canviaran el sistema de contractes de manteniment de carreteres. El conseller Calvet ha avançat que aquest canvi i noves partides pressupostàries es començaran a notar aquest 2020:

"Per a l'any vinent preveiem una sèrie de partides que s'apartaran del manteniment ordinari per dedicar específicament més diners a manteniment de talussos i de ferm. Hi haurà un manteniment més potent, a Esterri d'Àneu i a la resta del país. Hem canviat el sistema de contractes de manteniment de les carreteres i per a l'any vinent ja es notarà que serà més potent."

En el cas concret de la C-13, Calvet ha assegurat que està previst incrementar la partida pressupostària per al manteniment d'aquesta via capital per a la comarca. Tot i això, el conseller defensa que la C-13 és una bona carretera en què ja es fa un manteniment "potent" i que el que ha passat és un accident que pot tenir lloc en vies com aquesta, que passen per valls pregones.

 

 

Pedra de grans dimensions a Camarasa

Mentre s'intenta reobrir la C-13 a Llavorsí, una pedra de grans dimensions ha caigut en un altre tram de la via. Ha passat al congost de Camarasa, a la Noguera, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT).

La pedra ha caigut cap a un quart d'una del migdia al quilòmetre 45,7, just després del pont del Pastor sobre el riu Segre. El despreniment de la roca no ha afectat cap vehicle i els Mossos d'Esquadra donen pas alternatiu a la zona amb mig quilòmetre de congestió.

L'alcaldessa de Camarasa, Elisabet Lizaso, ha denunciat la situació de la carretera a la zona:

 


Obres contra rellotge

Una gran esllavissada de pedres i roques divendres al migdia, així com els successius despreniments que hi va haver durant les hores posteriors, van obligar a tallar la C-13 entre Sort i Llavorsí. Des de dissabte al matí que diferents tècnics i professionals treballen per poder reobrir parcialment aquest important eix de comunicació amb el Pallars Sobirà.

 

A les 6 del matí els operaris han reprès les feines per posar en marxa un pas alternatiu. Han fet  tasques de desenrunament i fixació del talús. L'objectiu era habilitar un carril a la zona afectada, al quilòmetre 141,5 de la C-13, que s'ha pogut obrir passades les dues del migdia.

 

 

ARXIVAT A:
Mobilitat
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut