Beirut

Hezbollah declara una "guerra oberta" contra Israel després de l'intent d'assassinat del seu líder

Nova escalada de tensió en la complicada situació que viu el Pròxim Orient. El líder de Hezbollah ha declarat una "guerra oberta" contra Israel després de sortir il·lès d'un bombardeig contra el seu quarter general i domicili. L'atac és la confirmació que Israel no està disposat a aturar la seva ofensiva tal com li demana bona part de la comunitat internacional. Al contrari. El seu primer ministre ha donat llum verda a noves operacions, uns atacs que ja han aconseguit bloquejar el país per terra, mar i aire. Mentre, els israelians han patit l'atac dels míssils de Hezbollah, que han causat la mort de dues persones i han tocat una fragata.

Actualitzat
LLuny d'asserenar-se, el conflicte entre Israel i el Líban està prenent un caire cada cop més violent. Hassan Nasrallah, el màxim líder de la milícia libanesa Hezbollah, en una compareixença televisiva poc després de sortir en vida d'un raid aeri israelià, ha declarat una "guerra oberta" contra Israel. Ha promès bombardejar tots els objectius al seu abast i ha advertit al poble israelià que "els libanesos no serem els únics que paguin el preu, vosaltres també el pagareu".

Nasrallah ha desvinculat l'ofensiva israeliana del segrest de dos soldats israelians dimecres passat i ha assegurat que el conflicte es tracta d'una revenja per la victòria de Hezbollah l'any 2000 que va obligar Israel a retirar-se del sud del Líban després de 22 anys d'ocupació.

En les últimes 24 hores, Israel ha intensificat i estès les operacions militars al Líban, país sotmès a un bloqueig aeri, marítim i terrestre pràcticament impermeable. L'objectiu del govern israelià, centrat a neutralitzar el moviment islamista radical de Hezbollah, ha causat, fins ara, la mort de 64 persones, la majoria dels quals civils. El primer ministre israelià, Ehud Olmert, ha donat llum verda a noves operacions militars, especialment després d'un nou atac, aquest divendres al vespre, amb coets al nord d'Israel, que ha causat la mort de dues persones, una dona i un nen. L'artilleria de Hezbollah també ha tocat una fragata israeliana atracada davant les costes d'aquest país.

L'alarma a Israel ha augmentat arran dels 500 projectils llançats, en les últimes 48 hores, per la guerrilla de Hezbollah, dos dels quals van arribar a Haifa, la tercera població del país, a tan sols una cinquantena de quilòmetres de la frontera amb el Líban. Segons un setmanari britànic especialitzat en temes de defensa, Hezbollah disposaria de míssils amb un abast que els permetria arribar fins a Tel Aviv.

Per la seva banda, l'aviació israeliana ha destruït un edifici contigu de l'emissora de ràdio que Hezbollah té al sud de Beirut. Paral·lelament, les forces armades jueves, disparant, fins i tot, des del mar, han continuat la destrucció de ponts, han inhabilitat carreteres i han incendiat dipòsits de carburants de la central elèctrica de Jiyyeh, al sud de Beirut. A més de l'aeroport internacional de Beirut, bombardejat dues vegades més aquest divendres, un dels principals objectius se centra en la carretera que uneix la capital libanesa i Damasc. L'aviació israeliana ha tallat aquesta via en territori libanès i ha assegurat que ho feia per aturar el contraban d'armes cap al Líban.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut