Joan Herrera, durant la conferència al Teatre del Raval.
Joan Herrera, durant la conferència al Teatre del Raval. (Foto: EFE)
Barcelona

Herrera vol la consulta encara que s'hagin d'assumir les conseqüències penals d'una prohibició per part de l'Estat

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, reivindica la consulta encara que sigui fora de la legalitat espanyola i assumint les possibles conseqüències penals que se'n derivin. El líder ecosocialista reclama a Mas que deixi el pla B en mans del Pacte nacional en el cas que el govern espanyol tanqui la porta al referèndum.

RedaccióActualitzat
El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, no contempla cap altra opció que preguntar directament als catalans quina volen que sigui la relació amb Espanya. El líder ecosocialista vol una consulta "sí o sí" i qualifica de frau unes eleccions plebiscitàries.

"Les eleccions plebiscitàries són un frau", ha manifestat Herrera en relació amb la idea d'Artur Mas de celebrar aquest tipus de comicis el 2016 en cas de negativa absoluta del govern espanyol a acordar la consulta. Al Teatre del Raval, en la seva habitual conferència prèvia a la Diada, Herrera ha reclamat "desobeir" i "anar més enllà de la legalitat" si és necessari i assumir "les conseqüències judicials i penals" que es derivin d'una prohibició de la consulta. En tot cas, ha reclamat que sigui el Pacte Nacional i no Artur Mas qui fixi el pla B.

"Posats a assumir conseqüències judicials i, possiblement penals, fem-ho de la manera que suma més suports dins de la societat catalana i el que és més irrefutable democràticament", ha argumentat. "No es tracta de guanyar la independència, es tracta de guanyar la democràcia", ha dit, i ha afegit que, com a diputat, prefereix ser sancionat per posar una urna perquè la gent voti que per una declaració unilateral d'independència que pot fracturar la societat catalana. Per tot això, ha instat Mas a actuar preservant la unitat del catalanisme i a evitar declaracions unilaterals que no tenen el suficient consens.

Herrera ha assegurat que, amb unes eleccions plebiscitàries, "es vulnera el principi que hi hagi una pregunta clara" als ciutadans sobre com han de ser les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya. A més, suposa debilitar una eventual negociació amb l'estat: "A Rajoy el preocupa tant unes eleccions plebiscitàries el 2016 com el preocupa a Montoro la pròrroga dels pressupostos. És a dir, res".

Sense una pregunta clara

Herrera també ha assegurat que és important generar amplis consensos a la societat catalana, donat que "els partidaris de la independència són molts, segurament cada dia més, però els partidaris del dret a decidir encara són més". En aquesta línia, ha afegit que no n'hi ha prou que el president de la Generalitat enviï una carta a Rajoy i que "cal portar el debat a les Corts", ha afegit.

En qualsevol cas, Herrera ha assegurat que el debat sobiranista també ha d'emmarcar-se en un altre més ampli sobre la sortida de la crisi i com ha de ser la societat catalana en el futur. Així, el govern s'equivoca quan diu que Espanya és la responsable de tots els mals que viuen els catalans. "És evident que el tracte fiscal que rep Catalunya no és just, però el problema real es diu austericidi i neoliberalisme", ha sentenciat.

Tot això té lloc en un context on també es dóna "una forta degradació democràtica", tant a l'estat com a Catalunya, per la qual cosa la ciutadania ha de tenir present els diferents casos sobre corrupció i espionatges a polítics que hi ha a sobre de la taula i la importància d'eradicar-la.
Anar al contingut