Madrid

Herrera situa Espanya en un final de règim amb una única sortida: un referèndum consultiu per obrir el debat

Joan Herrera situa Espanya en un final de règim amb una única sortida: un referèndum consultiu per obrir el debat territorial

Felip GordilloActualitzat

El coordinador nacional d'Iniciativa, Joan Herrera, ha protagonitzat el discurs més llarg i més contundent del trident català que ha anat al Congrés a demanar la transferència de la competència per celebrar referèndums. Herrera situa una situació de final de règim que només es pot solucionar amb '"un referèndum no vinculant". Tem, però, que la resposta de l'Estat sigui l'"autoritarisme" actual. Avisa, per això, que "qui trenca Espanya és qui no reconeix el dret a decidir".

Herrera ha iniciat la seva intervenció saludant en català i disposat a fer "pedagogia a Espanya". Tot seguit ha enumerat els punts claus del seu discurs: on som, què proposem, què esperem i què temem.

Fidel al seu guió, el coordinador nacional d'Iniciativa ha començat comparant la situació actual amb la de 1978, quan Miquel Roca i Jordi Solé Tura van col·laborar en la redacció de la Constitució. Segons Herrera, la situació ha canviat tant que "els catalans no poden considerar la Constitució com a pròpia". El diputat català ha recordat que això no passa per carpici sinó que és el resultat del procés de raspall i sentències contra l'Estatut.

"L'Espanya que ens govern no entén la realitat plurinacional"

Segons el president del grup parlamentari d'Iniciativa, "l'Espanya que ens govern no entén la realitat més plurinacional de tota Europa" i per això, el "catalanisme polític que demanava reformar Espanya ara demana el dret a decidir".

Herrera considera que Espanya està ara en una situació de fi de règim que va molt més enllà del malestar de Catalunya. El líder ecosocialista ha enumerat també els afectats per les hipoteques i les marees ciutadanes que han recorregut els carrers contra les retallades. L'única resposta a aquest final de règim és, segons Herrera, amb més democràcia.

"No hi ha millor proposta que que la ciutadania parli"

El diputat al Parlament reclama un "referèndum no vinculant i acordat per iniciar un procés democràtic". Assegura que "no hi ha millor proposta que que la ciutadania parli". Herrera creu que aquest referèndum és el millor canal per debatre perquè "forçaria a fer propostes serioses i donaria una resposta democràtica". En aquest context, Herrera ha defensat, un cop més, la via federal.

Herrera tem, però, que no hi haurà la "política raonable i intel·ligent" que es dóna, diu, a altres latituds. "A altres llocs canalitzen la demanda, no la neguen", afirma. Per això, Herrera, acusa d'autoritarisme a l'Estat per no permetre consulta

El diputat català assegura que l'Estat "ha decidit fer com si plou", escudant-se en la "percepció errònia de que tot es un suflé". Herrera avisa, però, que les solucions autoritàries no són perdurables: "poden dilatar el debat, però no el podran parar". Ha ressaltat, a més, la pluralitat i transversalitat de la demanda del dret a decidir a la societat catalana: des de CiU a ICV i "també en el programa del PSC, encara que avui votin que no".

"Si volen, poden, els Constitucional els ha donat la pista per aterrar"

Herrera ha avançat la resposta de l'estat. Ha afirmat que diran que "no podem ni volen", però ja els ha avançat una resposta: "si que poden i el Constitucional els ha donat la pista per aterrar". El líder ecosocialista ha recordat la resolució del tribunal contra la Declaració de Sobirania en què, al seu parer, queda clar que hi ha camins polítics per autoritzat la consulta.

Herrera recorda que "democràcia és ajustar la legalitat a la realitat, no hi ha demanda ni problema que no tingui solució jurídica". De fet, assegura que "qui trenca Espanya és qui no reconeix el dret a decidir".

Herrera també ha criticat els socialistes. El diputat català ha deixat clar que caldria una "dreta més britànica", però també un "PSOE que no apuntali el que és vell".

"4 de cada 10 espanyols està a favor que Catalunya pugui decidir"

Finalment, el diputat català ha destacat la visió de l'altre Espanya, "la de Lorca i Machado, la dels carrers que demana democràcia i igualtat". Una Espanya que, diu, rebutja una política que "rescata bancs i abandona la gent". Una Espanya, que, diu que "4 de cada 10 espanyols, sense que ningú faci pedagogia, està a favor que Catalunya pugui decidir".

Herrera s'ha passat quatre minuts dels deu previstos per a la seva intervenció. De fet, el president del Congrés li ha cridat l'atenció. El coordinador nacional d'ICV, que va estar sis anys com ha diputat al Congrés, ha acabat el seu discurs citant Montserrat Roig: "La democràcia no s'aprèn al parlament, sinó a casa".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut