L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en una imatge d'arxiu
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, en una imatge d'arxiu
Barcelona

Hereu diu que no reformarà la Diagonal i cessa el primer tinent d'alcalde pels problemes en la consulta

"Els barcelonins han parlat clar". Amb aquestes paraules ha definit l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, la victòria de l'opció C en la consulta sobre el futur de la Diagonal. Hereu diu que entén "el missatge que envien els ciutadans" i anuncia que no reformarà l'avinguda. L'alcalde de Barcelona ha admès errors i conclou que "no era la pregunta pertinent ni el moment adequat". Hereu ha anunciat que ha fer cessar el primer tinent d'alcalde, Carles Martí, i una reorientació de les polítiques del govern municipal. La gerent de Sistemes d'Informació ha presentat la seva renúncia irrevocable. L'Ajuntament demanarà responsabilitats a les empreses que han ideat el suport electrònic pels problemes que ha generat.

Actualitzat
La Diagonal no es reformarà. L'alcalde de Barcelona ha admès que el missatge que donen els resultats de la consulta "ha estat clar" i va molt més enllà d'una negativa a repensar la principal artèria de la ciutat. Hereu ha comparegut per valorar les dades i ha parlat de missatge "inapel·lable" de la ciutadania, que ha votat en gairebé un 80% l'opció C.

Hereu considera que el que havia de ser "un instrument d'acostament s'ha convertit en el símbol de l'allunyament de les preocupacions dels ciutadans". Aquest missatge l'interpreta com "un avís" i anuncia canvis en les polítques de l'Ajuntament.

Tot i el revés, Hereu ha assegurat que el procés, que fa definit com "la primera experiència de consulta ciutadana", valia la pena. Hereu ha donat les gràcies als ciutadans, a les entitats i a tots els que han participat en la iniciativa.

Una dimissió i un cessament

En el seu discurs Hereu ha admès "errors inadmissibles" en l'organització de la consulta. Assegura que el procés no ha estat a l'altura de Barcelona i ha anunciat un cessament, el del primer tinent d'alcalde, Carles Martí, i una dimissió, la de la Pilar Conesa, gerent de Sistemes d'Informació. L'alcalde ha dit que es prendran decisions per reorientar les polítiques municipals.

Hereu també demanarà responsabilitats a les empreses que han donat el suport electrònic a la consulta.

Martí: "La consulta no s'hauria d'haver fet"

Després de les declaracions d'Hereu, el fins ara primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Carles Martí, no ha pogut més que reconèixer que la seva gestió com a màxim responsable de la consulta sobre la Diagonal ha estat "un error polític de primera magnitud". Després de conèixer la decisió de l'alcalde, Jordi Hereu, de demanar el seu cessament de funcions, Martí ha acceptat amb resignació plegar del consistori i deixar els seus càrrecs i el seu seient de regidor.

Martí ha assumit tots els errors. Diu que va ser "qui va dir que la consulta era una bona manera de fer-ho, i qui va dir com s'havia de fer, quan era una equivocació política de primer ordre". Martí ha arribat a reconèixer que "la consulta no s'hauria d'haver fet", tot i que ha assegurat que, en tot moment, el govern local "confiava" que alguna de les opcions de transformació de la Diagonal que proposaven seria la que guanyaria, i que els problemes tècnics s'esperaven menors. "Però la resposta ha estat contundent", ha admès. Martí ha interpretat el resultat de la votació com un "rebuig als projectes, un rebuig al moment, un rebuig a la forma".

Iniciativa demana llegir els resultats amb humilitat

Des d'Iniciativa, el soci de govern a l'ajuntament de Barcelona, el tinent d'alcald, Ricard Gomà, considera que s'han d'analitzar els resultats des de la humilitat.

Des de la plataforma Diagonal per a tothom, han culpabilitzat els polítics del fracàs. Demanen que, per a una altra ocasió, treballin tots plegats des del consens.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut