La càpsula havia caigut a dos metres de la carretera (Reuters TV/Department Of Fire And Emergency Services)

"Hem trobat una agulla en un paller": recuperen la càpsula radioactiva perduda a Austràlia

Mesura només 6x8 mil·límetres i havia caigut d'un camió que va fer una ruta de 1.400 quilòmetres

Les autoritats australianes han comunicat aquest dimecres que han recuperat "de manera segura" la càpsula radioactiva diminuta que s'havia perdut fa uns dies durant un trasllat. 

Es tracta d'un cilindre platejat, més petit que una moneda, que fa només 8 mil·límetres d'alt per 6 de diàmetre.

La càpsula radioactiva és més petita que una moneda (Reuters/Department Of Fire And Emergency Services)

"Vull remarcar que aquest és un resultat extraordinari", ha declarat Stephen Dawson, responsable del Servei d'Emergències d'Austràlia Occidental. 

"Quan es té en compte l'abast de l'àrea de recerca, localitzar aquest objecte va ser un repte monumental, els grups de cerca han trobat literalment una agulla en un paller."


La càpsula perduda formava part d'un dispositiu utilitzat en mineria per mesurar la densitat del mineral de ferro.

Tot i la seva mida minúscula, el Cesi-137, que conté un isòtop radioactiu del cesi, emet una radiació equivalent a deu radiografies per hora.

Àrea on va ser trobada la càpsula, acordonada (Reuters TV/Department Of Fire And Emergency Services)

Per això, s'havia demanat a la població de mantenir-se almenys a cinc metres de distància de la càpsula, si algú la trobava, perquè pot causar cremades o malalties com el càncer.

Aquesta radiació que fa que la càpsula sigui tan perillosa també n'ha facilitat una mica la localització, que s'ha fet des d'un vehicle equipat amb un dispositiu especialitzat de detecció, que circulava a 70 quilòmetres per hora refent el trajecte del trasllat.

El camió que la transportava va sortir de la mina Gudai-Darri, de l'empresa Rio Tinto, a la remota regió de Kimberley, el 10 de gener, i va arribar a la ciutat de Perth, al sud de la costa oest, sis dies més tard. 

La cerca de la càpsula ha estat exhaustiva (Reuters/Department Of Fire And Emergency Services)

Tanmateix, la desaparició de la càpsula no va ser detectada fins al 25 de gener, quan una inspecció de la càrrega del camió va permetre veure que un dels paquets estava trencat.

La càpsula va caure al principi d'aquesta ruta de 1.400 quilòmetres: era a uns dos metres de la carretera, a uns 50 quilòmetres al sud de la ciutat de Newman.

En tractar-se d'una àrea desèrtica, les autoritats sanitàries d'Austràlia Occidental consideren que és improbable que ningú hagi estat exposat a la radiació. 

El dispositiu de cerca va desplegar-se per una ruta de 1.400 quilòmetres (Reuters/Department Of Fire And Emergency Services)

Tanmateix, sí que ho han estat, una mica, els conductors que hagin circulat per la zona on hi havia la càpsula: han rebut una radiació similar a haver-se fet una radiografia.

Després d'haver localitzat la càpsula s'obrirà una investigació per aclarir si hi ha responsabilitats penals per part de Rio Tinto. 

Ara, la pena màxima per negligència en la manipulació de substàncies radioactives és de 1.000 dòlars australians (650 euros), i 50 més (35,5 euros) per cada dia d'infracció.

El govern d'Austràlia Occidental ha dit aquest dimecres que està considerant un canvi legal per augmentar les penes.

ARXIVAT A:
Austràlia
Anar al contingut