"He arribat a tenir por": el testimoni dels sanitaris malalts de coronavirus a Catalunya

Els sindicats critiquen que hi hagi quatre vegades més sanitaris infectats que a la Xina i que s'estigui per sobre de la mitjana espanyola i molt per sobre de la italiana

RedaccióActualitzat

El personal sanitari ha de fer front aquests dies i setmanes a jornades de feina en condicions extremes.

A més, metges, infermeres i administratius dels centres sanitaris són dels més exposats als contagis. A dia d'avui, s'han comptabilitzat en aquests col·lectius 2.485 positius.

És el que li va passar a Montse Santacana, infermera d'UCI a l'Hospital d'Igualada, un dels més afectats per l'epidèmia de coronavirus:

"He passat 18 dies d'un periple molt complicat, en el meu cas he tingut símptomes molt greus, molta tos, per moments sensació d'ofec, i hi ha hagut moments que he pensat que no me'n sortiria. He arribat a tenir por."

L'hospital Josep Trueta de Girona, on hi ha una seixantena de professionals sanitaris que han donat positiu de coronavirus

Difícil de denunciar els abusos

Estar a la primera línia de l'atenció mèdica té riscos, i quan hi ha abusos empresarials, denunciar tampoc és fàcil.

És el cas del testimoni d'una infermera que treballa en una clínica privada, i que té por de patir represàlies per explicar el seu cas:

"Treballo en una planta amb vint pacients, i tots els pacients s'han anat contagiant. Nosaltres no tenim EPI com a tal, anem a treballar amb una bata de mala qualitat i per entrar a encarregar-nos dels pacients de coronavirus ens hem de posar un davantal de plàstic fi."

Més infectats que a la Xina i a Itàlia

David Carbajales, del Sindicat d'Infermeria SATSE, denuncia que reben moltes queixes per la pressió a què les sotmeten:

"El que necessitem són equips de protecció individual, hi ha moltes companyes que estan caient infectades. Cada dia ens arriben missatges de companyes que els estan pressionant per fer l'atenció sense disposar de les EPIs correctes."

David Carbajales, membre del Sindicat d'Infermeria SATSE

El cert és que les xifres d'infectats entre el personal sanitari són molt preocupants, i molt pitjors que les que hi ha hagut en altres països. Ho denuncia Josep Maria Puig, de Metges de Catalunya:

"En lloc de tenir un 3 o un 4% de sanitaris afectats, com ha tingut la Xina, en tenim més de quatre vegades més, un 17%. A més, per sobre de la mitjana espanyola, i a més a més, molt per sobre de la mitjana italiana."

Usos alternatius d'unes ulleres de busseig

Davant la deficiència de sistemes de protecció que els proporcionen, hi ha professionals que improvisen amb el que tenen a mà per minimitzar els riscos.

És el que fa, per exemple, Montserrat Verdaguer, metgessa a Palafrugell, que ha d'atendre les desenes d'ancians que viuen a la residència Nostra Senyora de Montserrat:

"És l'invent de posar-me les ulleres de bussejar, que afortunadament les tenia graduades: em poso les ulleres, que em tapen tota la cara, els ulls, les fosses nasals, i així visito els malalts."

Només a l'hospital Josep Trueta de Girona, prop de 60 treballadors estan contagiats, una prova dels riscos amb què està treballant el personal sanitari.

Malgrat això, els sanitaris que han emmalaltit pensen tornar a la feina quan puguin. És el que explica Montse Santacana:

"Així que em recuperi al cent per cent espero tornar a la feina per estar amb els meus companys al peu del canó."

Montse Santacana, a casa seva recuperant-se del coronavirus
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut