HBO retira "Allò que el vent s'endugué": l'onada contra el racisme arriba a l'streaming
Vivien Leigh i Hattie McDaniel a "Allò que el vent s'endugué"

L'onada contra el racisme a l'streaming: HBO, Disney i Paramount retiren continguts

En l'era del "Black Lives Matter", diverses plataformes retiren continguts antics que podrien ser considerats racistes o complaents amb actituds racistes

RedaccióActualitzat

Quan es va estrenar l'èpica "Allò que el vent s'endugué", el 1939, ja va ser controvertit el retrat edulcorat que feia de les relacions entre esclaus i amos a l'Amèrica confederada de finals de segle XIX.

De fet, l'actriu Hattie McDaniel, que a la pel·lícula és la Mammy, serventa de la casa de la protagonista, Scarlett O'Hara, va decidir no anar a l'estrena a Atlanta per evitar incidents i, quan va guanyar l'Oscar a la millor actriu de repartiment per aquest paper, va ser la primera persona negra no només de rebre'l, sinó fins i tot a ser convidada a la cerimònia.

L'actriu Butterfly McQueen, que interpreta a Prissy, la donzella d'Scarlett O'Hara, va dir que odiava el seu personatge estereotipat, i les opinions sobre la pel·lícula han anat sempre divergint entre aquests estereotips negatius i, en canvi, la importància que actors negres tinguin un lloc a les pantalles.

 

Allò que el vent s'endugué
HBO Max diu que tornarà a oferir "Allò que el vent s'endugué", però posant-la en context


Sigui com sigui, la plataforma HBO Max -estrenada el 27 de maig només als EUA- ha decidit retirar temporalment la película del seu catàleg als Estats Units i diu que la tornarà a presentar, però posada en context.

Si el gest esdevé tendència, la feina serà titànica, perquè l'aparició de personatges estereotipats pel color de la pell a la història de l'art és ingent.

El moment és delicat, i per això Paramount va suspendre dilluns l'estrena de la nova temporada de "Cops", el "reality" sobre la policia.

Al llarg de 32 temporades i 1.100 episodis emesos per diverses cadenes, la docusèrie ha estat molt criticada per la manera de presentar les actuacions policials.

El fenomen també afecta la producció britànica: Netflix, Britbox i BBC iPlayer han retirat "Little Britain", un programa satíric on, entre 2003 i 2006 es va fer befa de tot. Els seus creadors diuen que ara no haurien fet alguns dels vells gags.

Queda palesa la dificultat de vetllar per no ofendre ningú sense coartar o censurar la llibertat d'expressió i de creació, especialment la d'èpoques passades.

"Friends" no va fer prou per la diversitat

Aquestes decisions de retirar contingut audiovisual que podria ser considerat racista coincideixen en el temps amb unes declaracions de Marta Kauffman, creadora de "Friends", una de les "sitcoms" de més èxit de la història, que en els últims anys ha trobat un públic jove completament nou, espectadors que no havien nascut quan es va estrenar o eren molt petits quan es va emetre originalment (entre 1994 i 2004).

 

friends
Friends


Durant una dècada, "Friends" va explicar les vides d'un grup de sis amics, tots blancs, una manca de diversitat que posteriorment ha estat criticada per algunes veus i que fins i tot han reconegut i lamentat alguns dels actors protagonistes.

En una entrevista telemàtica, Kauffman ha admès aquest dimarts que "no vaig fer prou" per promoure la diversitat. I ha assegurat que "tant de bo hagués sabut aleshores el que sé ara; hauria pres decisions ben diferents".

ARXIVAT A:
CinemaTelevisióRacisme
Anar al contingut