Usuaris del menjador social de la parròquia de Santa Anna
A l'Hospital de Campanya de la parròquia de Santa Anna han servit 9.000 àpats el mes d'agost
Barcelona

Haver de "triar entre alimentar-se o tenir on viure": la pobresa, en màxims històrics

Gairebé 2 milions de persones, 1 de cada 4 catalans, viuen en risc d'exclusió i prop de 700.000 d'aquests, en pobresa severa

Un de cada quatre catalans viu en situació de pobresa, una falta de recursos que se situa en màxims històrics a Catalunya.

Les entitats de la Taula del Tercer Sector reclamen responsabilitat al govern i als partits i que aprovin els comptes de l'any que ve perquè són necessaris, remarquen, per donar resposta a una situació que és pitjor que la de la crisi del 2008.

Segons dades de l'Idescat i la Taula, dels gairebé 2 milions de catalans sense recursos, prop de 700.000 estan en situació de pobresa severa i no poden ni comprar aliments ni pagar factures.

Rebre la renda garantida o l'ingrés mínim vital pot ajudar en aquest dia a dia, però només la cobren 260.000 persones. El decalatge entre els que necessiten l'ajuda i els que la reben és evident.

 

 

"Han de triar entre alimentar-se o tenir on viure"

En el cas de l'Iris, desnonada fa menys d'un any, viu amb les seves tres filles en una pensió que li han posat els serveis socials. Cobra 900 euros i no donen per pagar el lloguer i mantenir la família.

"Les úniques ajudes que he tingut han sigut del Banc d'Aliments. No tinc dret a res més, ni tenint tres nenes", lamenta des del menjador social de la parròquia de Santa Anna, del centre de Barcelona.

Hanna Bori, coordinadora de l'Hospital de Campanya de la parròquia, corrobora el dilema en què es troben sovint les persones que acullen: "Veiem molta part de la població que ha de decidir entre alimentar-se o tenir un lloc d'allotjament".

Totes dues en parlen en aquest vídeo:

L'estiu de l'any passat, a la parròquia van repartir més de 5.000 àpats, per sota dels 9.000 de l'agost passat.

Des de la Taula del Tercer Sector consideren crítica la situació i alerten dels efectes que tindria que no s'aprovessin els pressupostos de la Generalitat per a l'any que ve, que preveuen un augment de 3.000 milions d'euros en despesa social.

"La gent no entendríem" que s'haguessin de prorrogar els comptes d'aquest any, ha advertit Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector.

Coincidint aquest dilluns amb el Dia Internacional per Erradicar la Pobresa, les entitats del tercer sector han apostat unànimement, per primer cop, per la renda bàsica universal com a eina per erradicar les desigualtats socials, que s'agreugen tot i la baixada de l'atur.

 

ARXIVAT A:
Pobresa
Anar al contingut